Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Celeste Holm var en norsk -amerikansk skuespiller og sanger, med røtter fra Jæren, sett på som en veteran innen musikaler. Hun var svært stolt av sin arv, og besøkte Norge flere ganger.

Celeste var enebarn av Theodor Holm. Han var en forsikringsmann som ble født i 1888 på Jæren,og hadde oppveksten på Hå gamle prestegard , hvor familien bodde frem til 1906.Besteforeldrene hennes var Karinus Theodor Holm fra Bergen og Cecilie , født Gløersen, fra Kristiania.Theodor emigrerte i ung alder til USA.Celeste var med på utvandrer markeringen på gården i 1984.

Hun gikk på skole i Nederland, Frankrike og USA, og tok sang- og ballettimer som barn. Hun studerte drama ved University of Chicago og debuterte på scenen som 17-åring.

Holm debuterte på Broadway i 1938, og hadde stor suksess i 1943 i rollen som Ado Annie i musikalen Oklahoma!. Hun filmdebuterte i 1946 og året etter vant hun Oscar for beste kvinnelige birolle for sin rolle som Anne i filmen Mellom gentlemenn. Holm ble Oscar-nominert tre ganger. Hun opptrådte også på TV, scenen og nattklubber. I 1956 spilte Celeste Holm i musikalen "High Society", med Frank Sinatra, Bing Crosby , Grace Kelly og Louis Armstrong.Her sang Holm duetten "Who wants to be a Millionaire" med Sinatra. Celeste Holm foretrakk selv sceneskuespill foran film.

Holm engasjerte seg for sosial rettferdighet i mange år som talskvinne for UNICEF. Hun har fått to stjerner på Hollywood Walk of Fame. I 1979 ble Holm utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for fremme av norsk kultur i USA.Celeste kontaktet Harald Tusberg og Egil Monn-Iversen for å lage og sette opp musikalen "I remember mama" i USA.

Celeste Holm giftet seg for femte gang på sin 87-årsdag med den 41-årige operasangeren Frank Basile. Hun er mor til datapioneren Ted Nelson.De hadde ofte et godt forhold, men det kunne til tider være anstrengt siden Celeste lot ham vokse opp hos sine foreldre da hun satset på sang og skuespillerkarrieren.

Celeste Holm har fortsatt familie i Norge. Hun hadde et vennskap med skuespiller, musikkpedagog og sanger Kay Lande, som hadde aner fra Karmøy.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder

Bestefarens Slekstre (Theodor Holm står ikke oppført her, sikkert fordi han flyttet til USA )

Wikipedia

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙