Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Folkemusikkarkivet for Rogaland ved Ruth Anne Moen ga ut salmesamlingen «Den Yndigste Rose-Julesalmar frå arkivet», med en påfølgende kilde-cd.

Da Ruth Anne Moen hadde et prosjekt sammen med sine elever ved musikkskolen, hvor de gikk gjennom gamle julesalmer, utviklet det seg til en spennende skattejakt, hvor hun fant bortglemte lokale varianter av disse. Dette utviklet seg til to konserter ved navn «Julesalmar Frå Arkivet».

Ruth Anne Moen ville at flere skulle få tilgang til disse ukjente versjonene av julesangene. Materialet var hentet diverse arkiver som Arne Bjørndals samling, Folkemusikkarkivet i Rogaland, Holger Barkveds lydsamling og notesamling , Universitetsbiblioteket i Oslo, Norsk Folkemusikksamling, Olav Sande sin notesamling og Thorvald Valand sine nedtegninger. De fleste salmetekstene var hentet fra Landstad sin salmebok utgitt i 1900. Derfor var det et alderdomspreg over dem.

Tekstene stammet fra en tid før orgelet kom. Dermed er salmene preget av en eldre og treig, nesten talende, syngemåte. Noen av innspillingene har en mer melismatisk sangstil, krydret opp av triller og forslag.
Ruth Anne Moen beskriver i boka hvordan striden mellom gamle og nye sangmåter foregikk. Det ble en kamp mellom klokker og kirkelyd, hvor ofte sistnevnte vant. Men da orgelet gjorde sitt inntog, måtte de gamle sangmetodene gi tapt i kirken. Allikevel, ble de holdt ved like av folk når de sang til arbeidet.


Julesalmene er hentet fra hele fylket, fra Egersund i sør til Suldal i nord. Syv av salmene på den vedlagte cd-en er eldre arkivopptak, mens resten ble fremført av nye musikere som enten var fra eller hadde holdt til i Rogaland: Ruth Anne Moen , Åshild Vetrhus, Erling Torkel Endresen, Kari Vaage Gjuvsland, Monica Haugan, Ola Haugen Havrevoll, Eivor Time. Produsent var Ruth Anne Moen.


Boka har et utdrag skrevet av Johan Veka med tittelen «Jul og kyrkjefred». Den inneholder beskrivelse av de som bidro med tekst og sang, noen er avbildet. Omslaget var laget av rosemaler Bergljot Lunde.
«Den yndigste rose» var, om mulig, den første folkemusikkboka med julesalmer som eneste tema.

Bildegalleri

Kilder

Ryfylkemuseet

Spelemannsbladet : bladet for folkemusikk og bygdedans. 1999 Vol. 58 Nr. 8