Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Holger Barkved (1897 - 1963)

Etablert/født: 1897

Holger Barkved –samler, lærer, musiker og skribent. Han var kjent langt utenfor Rogalands grenser som en solid kulturbærer.

Holger Barkved ble født i Bjørheimsbygd 11. august 1897, som en av d eldste en søskenflokk på 11. Musikken var en stor del av familien, begge foreldrene var sangere, bl.a. var faren aktiv som kirkesanger i flere år. Noter lærte han seg selv i ung alder.

I 1918 tok han eksamen ved Stord offentlige lærerskole, og brukte mye tid på musikkteori og felespill under studiene. Han ble senere lærer ved Stavanger musikkonservatorium i noen semester.

Etter å ha jobbet forskjellige steder, lengtet Barkved tilbake til hjembygda. I 1921 ble han ansett ved Fjelltun skole i Jørpeland, de siste fire årene som styrer.

Holger Barkved gjorde en stor innsats i skolen, og var en svært godt likt. Ellers spilte han en stor rolle i Strands musikkliv, både som dirigent for kor/orkester og utøver. Fele var hovedinstrumentet, men han spilte mange flere. Holger var fast kirkeorganist i mange år, og hadde instrumentundervisning hjemme.

Som innsamler av lokale noter reiste Barkved rundt til Jelsa, Sand, Suldal, Røldal, Skjold, Vats, Tysvær, Etne og Ølen. Han dro også sørover til Bjerkreim og Eigersundsområdet.

I starten skrev han ned notene etter hvert som personene sang dem, men tok senere i bruk båndopptaker. Det var ikke alltid lett å få folk til å synge, så det måtte ofte flere besøk til. Melodiene og syngemåten grep fatt i ham, og gjennom et omfattende granskningsarbeid basert på ektefølt samlerglede og solide kunnskaper om folkeminnestoff –merket han hvordan sangen alltid hadde hatt en stor plass i folks liv.

Barkveds samling av folketoner var på omtrent 700. Det meste var salmer og annet vokalstoff, men ikke mye instrumental slåttemusikk. I perioder fikk han stipend for å skrive og jobbe med innsamling av folkemusikk. Holger samarbeidet med professor Olav Gurvin og tok opp sangene med en oscillograf- et apparat som fotograferte toner.

Han fikk støtte fra Nansen-fondet til innsamlingsarbeidet. I 1935 gav han ut «Folkeviser frå Rogaland»
Barkved hadde nok nådd langt som heltidsmusiker om det hadde blitt lagt til rette for det, men omkring 1920 var det en usikker fremtid for slikt. Holger var en usedvanlig arbeidsglad og idérik mann. Han var medarbeider i Institutt for sammenlignende kulturforsking, hadde programinnslag i NRK radio og holdt mange foredrag rundt om i fylket Han hadde ellers mange formannsverv.

Han var også aktiv som forfatter. Han skrev «Musikklære for lærarskulen» i 1926, som var den første læreboka i musikkteori til dette bruk. En gjennomgang av dansk og norsk salmediktning de siste århundrene, «Soga um den norske salmesongen» kom i 1936. Han var også skribent for flere tidsskrifter , og gav ut forskjellige temahefter.

Holger Barkved døde i en alder av 65 år, men hans verdifulle arbeid vil alltid være til stor nytte.

Bildegalleri

Kilder

Folk i Ryfylke 2002 (avsnitt skrevet av Holger Austvoll)

https://www.geni.com/people/Holger-Barkved/6000000038588562942