Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Eriksen

Etablert/født: 1989
Virksom: 1989

Norsk rootsduo, etablert i 1989 av søskenparet Rita og Frank Eriksen fra Sola. Har solgt 170.000 plater og er Spellemannvinner.

Bakgrunn for etablering
Frank (født 1961) og Rita (født 26. mai 1966) Eriksen kom fra et hjem fylt med musikk. Faren spilte orgel, mora mandolin og begge sang i kor.

Rita var med i Ten Sing og begynte å synge i band da hun var 16 år. I 1986 sang hun med et svart soulband i USA. I 1987 gav hun ut albumet Back to Wonderland på Slagerfabrikken med Svein Dag Hauge som produsent. Plata, med en blanding av kjente blues- og countrylåter og nykomponert materiale, ble aldri en storselger. Men Rita fikk reise med et sirkus i Bulgaria i seks uker!

Frank var skapgitarist til han var 22 år gammel. Han spilte stort sett i lokale band.

I 1989 ble Frank spurt om å samle et band for å spille på bluesklubben Ovenpaa i Stavanger. Bandet kalte han Booz ’n’ The Blues, og Rita ble overtalt til å være med. Det ble et lykketreff! Rotekte amerikansk blues og country slo an hos publikummet på Ovenpaa.

Besetninger
Rita Eriksen – vokal
Frank Eriksen – gitar, vokal

Sjanger – typisk for bandet
Duoen serverer en stilsikker blanding av musikk i roots/country/blues/vise-sjangeren. De ble banebrytende da de gikk over til å spille rotekte amerikansk musikk med tekster sunget på soladialekt.

Gjennombrudd/høydepunkter
Plateselskapet Major i Oslo fikk napp i ryktene om søskenduoen fra Sola og i 1992 kom debutalbumet Two Blue. Ulike retninger innenfor roots-begrepet ble testet ut, med både kjent og nytt materiale, til unison kritikerjubel i pressen. Den kjente amerikanske bluessangeren Delbert McLinton bidro i duett på sangen ”Movin Time” – et definitivt høydepunkt på plata. Publikum kvitterte med 40.000 solgte eksemplarer og det sies at Spellemannprisen de fikk for plata fortsatt har hedersplassen i stua (selv om den nå konkurrerer med trofeet Rita fikk for å ha vunnet Stjernekamp på NRK1 høsten 2012).

Søskenparet fulgte opp der de slapp med oppfølgeren Water Is Wide i 1994. I tillegg til country, rock, soul og blues, kunne en nå også høre elementer av norsk folkemusikk. 45.000 solgte eksemplarer og nominasjon til Spellemannprisen ble resultatet.

I 1994 ble kremen av norske artister invitert til å bidra på et hyllestalbum til Alf Prøysen. Eriksen valgte sangen ”Sønnavindvalsen” på albumet Med blanke ark. Dette inspirerte duoen til å fortsette med å synge på norsk. Med nytt plateselskap, ny produsent (Knut Bøhn) og samarbeid med dikteren og visesangeren Bjørn Kallevig i lomma, ble Alt vende tebage resultatet i 1995. Publikum likte enda bedre det de hørte: 50.000 eksemplarer og den tredje Spellemann-nominasjonen av tre mulige!

Etter denne tredje plata, deltok søskenparet på ulike prosjekter hver for seg. Rita deltok på noen prosjekter med Vamp – der hun var den første som sang den udødelige kvinnelige vokalen på sangen ”Tir n’a Noir”. Hun har deltatt på Bjørn Eidsvågs plater Landet lenger bak, På svai og Tålt. Sammen med den irske artisten gav hun ut Tideland, et musikalsk norsk-irsk prosjekt gitt ut på Kirkelig Kulturverksted.

I denne perioden var Frank produsent for gruppa Silkebris.

Eriksen deltok også på andre plateprosjekter sammen. Strengemusikken var et hobbyband med flere artister fra Rogaland, blant andre Britt-Synnøve Johansen, som gav ut plate med kjente låter fra amerikanske og britiske artister, og der Eriksen også deltok. I 1997 gjorde Eriksen sin versjon av ”Lykkeliten” på barneplata Kvirre Virre Vitt.

I 1998 kom Eriksens fjerde album, Blåmandag. De la seg igjen på en litt røffere stil, denne gang med en musikalsk miks av irsk musikk, amerikansk blues og norsk folklore.

En ny platepause fulgte, og Rita var igjen med på vokal på en rekke andre plateprosjekter, både plater og konsertprosjekter. Blant annet deltok hun på en stor hyllestkonsert for Johnny Cash, som resulterte i en cd. I 2001 kom cd-en Camomile sammen med den japanske artisten Emi Fujita.

I 2003 dannet Rita gruppa Queen Bees sammen med Anita Skorgan og Marianne Antonsen. Frank Eriksen var med i backingbandet på konserter.

I 2004 prøvde Eriksen seg i studio med tanke på et femte studioalbum, men det lot vente på seg, og da de kom med sitt femte var det et samlealbum. Foranledningen var Ritas første soloalbum på ti år, Hjerteslag. Her fristet radiohiten ”Karl Johan” platekjøperne, og plateselskapet BMG gav ut samleplata Eriksen – de aller beste i 2009. Den solgte til platina, ikke minst takket være en intens tv-kampanje.

I 2009 deltok Rita på Frelsesarmeens juleplate, Velkommen inn, ei plate med tradisjonelle sanger men med nye tekster.

Høsten 2012 ble Rita Eriksen vinner av konkurransen Stjernekamp på NRK1 og hun kunne da titulere seg ”Norges ultimate entertainer”. Frank Eriksen var med på en av sendingene da Rita skulle synge materiale fra tidligere karriere.

Frank Eriksen ble fra 2000 medlem i gruppa The Tramps, der han synger og spiller gitar. The Tramps ble etablert i 1994 og spiller irskinspirert musikk.

Utmerkelser
For debutalbumet Two Blue fikk de Spellemannprisen 1992 i klassen roots & country. Nominert til Spellemann i 1994 for Water Is Wide og i 1995 for Alt Vende Tebage.

Diskografi
Two Blue (MajorSelskapet, 1992)
The Water Is Wide (MajorSelskapet, 1994)
Alt vende tebage (RCA, 1995)
Blåmandag (MajorStudio, 1998)
De aller beste (samleplate) (2009)

Rita Eriksen solo
Back From Wonderland (Desperado, 1988)
Tideland (Kirkelig Kulturverksted, 1996) m/Dolores Keane
Hjerteslag (2008)
Velkommen inn (2009)

Queen Bees:
From the Fountain (2005)

Kilder

http://No.wikiepedia.org

Steen, Ose, Eggum (red.):
Norsk pop- og rockleksikonwww.ballade.no