Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Hjalmar Hammer (1846 - 1896)

Etablert/født: 1846

Hjalmar Hammer var på sin tid Egersunds eneste profesjonelle skuespiller, og ble husket som svært talentfull. Gjennom sitt virke i hovedstaden, måtte han også ved visse anledninger bruke sangstemmen Den fikk bokstavelig talt komponisten Edvard Grieg til å vri seg i stolen.

Hammer hadde stor suksess i over 20 år ved Christiania Teater ,med flere velkjente og romantiske karakterer som "Romeo", "Hamlet", "Ruy Blass" , samt briljerte flere Ibsen og Bjørnson stykker.Hjalmar ble døpt som den "første norskfødte elsker", eller "Byens elsker for alle som elsker teateret" som Bjørnstjerne Bjørnson sa det . Fra tid til annen måtte han gå utenfor den vante sonen, i roller der det måtte synges. Dette måtte Hjalmar gjøre i tittelrollen til stykket "Landkjenning", da han var 25 år gammel . I urpremieren opptrådte han foran Bjørnstjerne Bjørnson og Edvard Grieg, førstnevnte som ikke hadde satt sin fot i teateret på lenge. Om Hammers sangopptreden , skrev Grieg dette:

«Han gjorde sitt beste. Men da han holdt på med kongekvadet, hadde jeg en sterk følelse av ubehag, der steg til sådanne ørenkvaler at jeg helst ville gjemme meg vekk og instinktivt mer og mer bøyde meg fremover. Til slutt var jeg kommet så lavt ned i setet at jeg, støttede meg på albuen, kunne holde hånden for ansiktet. Thi plutselig gav Bjørnson meg et nokså ublidt dult og hvisket: «Sitt ordentlig!» Jeg fór opp som stukket av en hveps og satt fra nu av i ulastelig ubevegelighet på forundringsstolen like til slutten. Men da brøt syttendemai-jubelen løs for alvor. Bifallet, der før hadde vært varmt, ble nu stormende.»

Hjalmar Hammer måtte etter hvert trekke seg tilbake fra scenen grunnet en ondartet hudsykdom i 1892, og flyttet tilbake til hjembyen. Men han hadde fremdele mye å lære fra seg, noe som var til stor glede for amatørskuespillerne i Egersund. Han ledet Den Musikalsk-Dramatiske Forening som arrangerte oppsetninger og konserter i området. Hjalmar Hammer døde i 1896 , bare 49 år gammel. Han er gravlagt i hjembyen.

Hjalmars datter, Borghild Hammer, ble skuespiller og sanger . Hun besøkte byen med programmet "Viser for Egersund" i 1907. Hans søster, Gerd Tybring, var en musikk og teaterpersonlighet i Egersund.

Bildegalleri

Kilder

Okka by : Egersund 1880-1965-Harald Hamre

Musikkhistorier-Sara Aimée Smiseth

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙