Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Hvad som er hendt i disse dage (Skillingsvise)

Etablert/født: 1900

«Hvad som er hendt i disse dage» er en skillingvise om «Røværsulykken» i 1899, hvor flere mennesker fra Haugesundsdistriktet omkom.

Fredag den 13. oktober 1899 forandret livet seg for innbyggerne på Røvær, en tragisk ulykke rammet det lille øysamfunnet hardt. 30 mennesker forsvant i havet etter stormen som herjet langs kysten. les mer om hendelsen på erlingjensen.net

«Hvad som er hendt i disse dage» ble skrevet av maleren P.A.A Seivaag og tonesatt av Selma Gåsland fra Bjerkreim. Den blir beskrevet som «En Beretnings-sang om den sørgelige Tildragelse som foregikk paa Røvær ved Haugesund den 14ende (NB: egentlig 13ende) oktober 1899, idet en skjøite med 30 mennesker sank til bunds, hvorved alle disse fandt sin død i de brusende bølger». Sangen ble solgt for 15 øre, trykket hos Lie og Sundts Bogtrykkeri.

Den originale sangen inneholdt 12. vers. Seivaag hadde på slutten tilføyd «Sangen bør forefindes i ethvert Hjem, til et minde og advarsel for dem som færdes paa de graadige bølger. En Trediedel av sangen prisindtækt vil forfatteren utdele (af sit udsalg) til de forulykkedes efterladte.»