Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Ingeborg Berner Grude(1894-1966)

Etablert/født: 1894

Ingeborg Berner Grude var en operasangerinne som vokste opp i Stavanger.

Ingeborg ble født i Oslo 1894, og var datter av skipsreder Jørgen Berner og hans hustru Lina. Da hun var 12 år flyttet familien til farens hjemby, Stavanger. Allerede som ung pike utmerket hun seg med sin praktfulle stemme.

Ingeborg Berner tok sangutdannelse i Stockholm og Berlin, med debut i sistnevnte by. Den første opptredenen i Norge ble holdt i Aulaen i Oslo. Det ble mange konserter i årenes løp i hjembyen, og hun brakte mange mennesker glede med sine evner som koloratursangerinne. Det vites ikke hvor mange opptredener Ingeborg hadde, men hun deltok i flere operaer. Minneverdige roller var Violetta i «La Traviata», Gylda i «Rigoletto», en rolle i «Geisha», Mimi i «La Bohem».

I 1940 ble det slutt med offentlige forestillinger. Allikevel fikk vennekretsen fremdeles nyte hennes fabelaktige stemmeprakt.

Ingeborg giftet seg med kjøpmannen Karl Grude, som omkom i en drukningsulykke i Suldal i 1942.Selv etter hans død hadde hun en finger med i forretningene.

Ingeborg Berner Grude var vel så interessert i filosofi som i kunst. Hun hadde en levende og usedvanlig sterk personlighet, supplert med et gedigent hjerte. Mange satt igjen med et stort savn etter hennes død i 1966.

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis

Stavanger Aftenblad