Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Jan Knutsen født 27/11-1937 i Stavanger begynte å spille trekkspill året 1942, 4½ år gammel.Han ble da kjent som landets yngste trekkspiller.

Han startet først på torader, fordi at spill i passe størrelse (kromatisk), ikke var mulig å få kjøpt, og de hadde nok også vært for store. Faren Knut Knutsen var en god lærer, han hadde brukt torader før han begynte med kromatisk trekkspill. Da faren endelig fikk tak i en torader, så mente han at Jan fikk begynne å lære på det. Så det ble det første spillet. Fem år gammel reiste Jan på turné sammen med sine foreldre. Han ble engasjert flere somre til å spille i Haugesund og Stavanger Fornøyelsespark (1942-43-44).

Jan's far ville at han så fort som mulig skulle begynne på kromatisk spill. Dette var jo vanskelig på den tiden, da der ikke fantes spill å få tak i. Etter en del brevveksling med Harald Henschien i Hønefoss, greide han å skaffe Jan et lite 3-rader trekkspill, Svensk system. Det var en venn av Henschien som hadde dette for salg. Slik kom Jan tidlig i gang med kromatisk spill, takket være hjelp fra Harald Henschien.
Da var han 6½ år gammel.

Jan Knutsen hadde også en periode hvor han sang duetter med sin kamerat,Kåre Johannessen, som duoen Jan & Kåre.

Etter over 70 år som aktiv trekkspiller, har det vært mye spilling i foreninger og lag. Dansetilstelninger var jo en selvfølge å spille i, da trekkspill var datidens pop-instrument. Han var mye på lokale danse-tilstelniger som Sola Turnhall og i Tananger,der Havørn idrettslag hadde arrangementer. Da var han med i sin fars orkester som hadde navnet Accordeon (4 manns orkester). Jan har oppover årene spilt med en rekke sangere og musikere, noe som han synes har gitt ham mye. Han hadde blant annet et langt samarbeid med Odd Cederløv.