Johan Nielsen (1878-1960)
Johan Nielsen var en nestor innen organisert sang og musikk på Åkrå.
Innen perioden som snekkerlærling i Stavanger, ble Nielsen kjent med hornmusikk gjennom Ynglingen Musikkorps’ konsert i byparken. Dette vakte stor interesse, og han kjøpte en musikklærebok i Brødrene Hals’ Musikkhandel. På anbefaling fra en annen kunde, domorganist Olaf Paulus, kjøpte han anskaffet han Langes harmonilære. Deretter satte Johan Nielsen i gang med selvstudie.
Etter et par år vendte Nielsen tilbake til Karmøy. I 1897 overtok Johan rollen som dirigent på Sangforeningen på Åkra etter lærer Wullf. Koret måtte ta noen avbrekk, siden medlemmene ofte måtte ut på sjøen. Men når de var tilgjengelige, fikk han stemmene til å samles.
I 1930 startet Nielsen et blandakor som holdt det godt gående i flere år. Under krigen tok han ledelsen for et kristent mannskor. Her gikk det ikke alltid like greit å få i gang øvinger, men de fikk det til å gå rundt.
Johan Nielsen hadde ikke glemt tonene fra korpsmusikken i Stavanger. Etter et musikkorpsbesøk fra Haugesund i 1901, bestemte hans seg for å gå i lære hos deres dirigent, Severin Gard. Dette ble grunnlaget for Åkra Musikkorps. Dessverre var det ikke lett å holde dette i gang. I 1908 ble det lagt ned i en periode som skulle vare 30 år. Musikkorpset startet opp igjen med Johan Nielsen som dirigent.
Johan holdt seg alltid musikalsk aktiv, både med mindre strykeorkestre og «leilighetskor». Da Koper Musikkorps startet opp i 1905, ble han brakt inn for å lære dem noter og fingersetting.
I 1948 var Johan Nielsen æresdiriget for Haugaland Songarlag under deres store lovssangnummer.
Kilder
Spor dei sette III- Martin Gjersvik