Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Johannes Dueland var en kjent og godt brukt mann innen Haugesunds sangerkretser.

Dueland var aktiv i sangforeningen Luren så lenge den eksiterte. Eller var han en høyt skattet barytonsanger som opptrådte ved utallige basarer og konserter som foregikk i Haugesund på den tiden.

I 1911 bestemte Johannes Dueland seg for å satse fullt som profesjonell sanger. Han begynte å studere under Th. Lammers i Oslo, og ble senere operasanger der.

I 29. september 1912 holdt Dueland sin første konsert i hjembyen. Den forgikk i Vår Frelsers kirke. Her fremførte han verker av Mendelsohn, Grieg, Backer Lunde, Halvorsen og Beethoven. Organist Ingarth Rojahn opptrådte også på denne konserten. Oppmøtet var forholdsvis bra.

Omtalene beskrev Johannes Dueland som uten sammenlikning for å være den beste amatørsangeren med opphav fra Haugesund. Stemmeprakten var betydelig over det alminnelige og han hadde meget god teknikk. Han hadde en stor, rund og fyldig baryton med utpreget bassklang, særdeles pen i de dypere registre. Opptredenen gikk visst ikke helt knirkefritt, men konserten var for det meste en vellykket affære.

Hans neste konsert i Haugesund ble holdt 2.påskedag 24. mars 1913 i godtemplarlokalet. Konserten ble relativt godt besøkt og gjennomført. Her fremførte han blant annet verker av sin læremester Lammers, og ble akkompagnert av frk. Magnhild Hauge. Omtalen sa at Duelands stemme ikke hadde utviklet seg nevneverdig siden sist, bortsett fra kanskje i styrke. De høye tonene og tekstuttalelse skal ha vært litt problematiske.

Høsten året etter var Dueland på plass i hjembyen nok en gang, men en romancekonsert i Turnhallen. Dette markerte den første konserten som ble holdt i nevnte lokale. På programmet befant det seg nye verker av blant annet Grieg og Selmer. Ole Malmin beskrev i sin forhåndsomtale at den unge haugesundskunstneren hadde gjennomgått en merkbar utvikling i positiv retning. Han mente derfor at publikum ville ha stort utbytte av denne konserten.
Oppmøtet ble bra, men fullt hus var det ikke. Duelands fremførelse ble beskrevet som ualminnelig bra. Bifallet var stort fra de fremmøtte. Omtalen sa at han hadde fått mer temperament og følelse.

Søndag 14 November 1915 opptrådte Dueland ved Vår Frelsers kirke, med assistanse fra organist Rojahn og hans frue. Konserten var vellykket, med stort besøk. Kritikken lød som følger: «For Johannes Dueland er kunsten alvorlig og arbeid. Han har en usvikelig kurs mot det høye mål. Den lødigste kunst. Slik er hans anlegg, like utpreget i hele hans vesen. Slik toner også hans sang. Høyest når han er i de religiøse folketoner. Her river han oss med. De tangerer nettopp hans kunsts kjerne, oppriktighet og enkelhet.»

Dueland assisterte pianisten Sylow Kreutz under en konsert i Oslo 9. november 1917, i felleskap med Hjalmar Borgstrøm. Haugesunderen fikk stor ros for sin opptreden, og stemmen ble beskrevet som en baryton med smukt, sympatisk klangpreg. Gerhard Schielderup i Tidens Tegn. Betegnet den som varm, uttrykksfull og fyldig. samt at prestasjonene ga tilkjenne for teknisk dyktighet og smak. Han fant seg godt til rette i sangene av Lammers og Sinding. Fremføringen av Tannhausers «Wolframs sang» ble derimot beskrevet som uinteressant og musikalsk sett lite morsom. Men den ble etter hver omstendighet beskrevet som meget lovende.

Tirsdag 3. juni 1919 holdt Dueland en ny konsert i hjembyen. Denne holdt sted i Turnhallen, med ypperlig fremført program til voldsom applaus. Dessverre var ikke besøket særlig stort. Etter denne opptreden dro Dueland til Amerika.

September 1920 var Johannes Dueland tilbake i Haugesund. Han ga da en konsert i Vår Frelsers Kirke, og fremførte arier av oratoriene Judas Maccabeus og Josva, i tillegg til sanger av Grieg og Lammers. Sist på programmet stod verker av Beethoven. Han ble akkompagnert av Ingarth Rojahn. Dueland skal ha virket litt indisponert i starten, men stemningen økte etter hvert. Spesielt med de religiøse folketonene, der nasjonale elementer ble inderlig forent med det religiøse.

Det gikk fem år før Johannes Dueland hold konsert for sine bysbarn igjen, denne gangen i Haraldsvang. Som assistanse fikk han Mannskoret av 1914 og Gudrun Stange Houeland. Omtalen sa at Dueland sang på en meget tiltalende måte.

Fredag 7.mars 1930 ga Dueland en kirkekonsert i Oslo, akkompagnert av pianist Robert Riefling. Denne høstet meget god omtale i avisene.
Johannes Dueland- eller Duvaland, som han etter hvert begynte å bli kalt- fikk ikke en lang kunstnerkarriere. Han døde under et opphold i Østerrike 19. april 1936.