Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Karen A. Sømme (1905-1982)

Etablert/født: 1905

Karen Abigael Sømme , "Den blå dame i Sølyst", gjorde en stor innsats for Stavangers kulturliv, da spesielt symfoniorkesteret og konserthussaken.

Karen var født i London og giftet seg med Knud Sømme i 1927. De flyttet til Sølyst i 1938. Sølyst hadde vært eid av Sømme-familien siden konsul Jacob J. K. Sømme kjøpte eiendommen i 1859. Karen var politisk aktiv i mange år for Høyre. Hun satt som medlem av Stavanger bystyre og formannskap i flere perioder. Hun hadde også mange verv i det lokale kulturlivet, blant annet som styreleder for Rogaland Teater, Stavanger Symfoniorkester og Stavanger Kunstforening. Hun holdt sitt hjem i Sølyst åpent for utøvende kunstnere, og vant Stavanger Aftenblads kulturpris i 1975.

Sømme var tilstede under den første opptredenen på konserthuset i Bjergsted ved Stavanger Symfoniorkester. Etterpå ble hun tildelt et livsvarig abonnement grunnet sin store innsats for orkesteret og konserthussaken. Men dette endte tragisk.I det hun takket Olav Larsen og ga uttrykk for hvor fantastisk hadde vært å sitte i den store salen, segnet Karen død om.

Karen A. Sømmes vei i Stavanger er oppkalt etter hennes minne.

Bildegalleri

Kilder

Stavanger Byarkiv

Rogalands Avis