Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Kjell Nordbø fra Sandnes var aktiv som datamusiker fra starten av 90-tallet. Han programmerte musikk på Commodore 64. Nordbø blir sett på som en legende innen"demoscene", en arena for blant annet komputermusikk, som inspirerte folk mange plasser i verden, blant annet gruppen Elektrofant.

Kjell Nordbø var helst begeistret for eldre datautstyr, så holdt seg til Commodore 64. Han begynte å lage musikk i 1992, og ga ut sin første musikk året etter. Hans musikalske idoler var Prince og The Beatles.Nordbø sendte først musikken fysisk med post, og responderte også til de interesserte via dette. Internett var noe Nordbø ikke hadde så stor sans for.

Fra C64 scenen var Kjell kjent fra gruppene Blues Muz og SHAPE. Han brukte monikeren El Morell.


Nordbø var opptatt av avleggs datautstyr fra 80-tallet og stilen fra spillehallene på den tiden. Kjell var innom mange stilarter gjennom sin digitale sirkusmusikk som techno, eksperimentell musikk, viser, middelalder -toner, kammermusikk, popmusikk, folketoner spennende taktskifter og hårreisende brekk.

Kjell var genuint opptatt av denne typen musikk, og lagde den helst for sin egen del. Han lagde et konsept ved å sette musikk og bilder sammen, som involverte ham selv og en UFO-reise, som skulle ende med styrt på en planet.

Kjell Nordbø tok sitt eget liv 31 april 2005,29 år gammel. Før dette hadde Kjell sendt diskett med musikkdemoer til en venn, men den hadde ikke fungert. Etter å ha fått beskjed om ar Kjell var død, hadde vennen fikset denne. Den inneholdt utgivelsen "Larger than life". Etter å ha lastet den ned, oppdaget han til sin forskrekkelse at Kjells logo ble fremstilt som hengende fra et tre.

Kjell Nordbø blir sett på som en helt innen datamusikk-miljøet ,også utenfor Norges grenser.Han blandet kreativitet med tekniske ferdigheter, og lagde noe av beste innen 8 bits -musikk.Den skapte som regel en uhyggelig atmosfære, men noen ganger var musikken så gledespreget, at den ble urovekkende . Kjells sanger inneholdt ofte overraskelser.De var eksperimentelle, med hyppig temposkifte.Det var ulikt alt annen musikk lagd med C64. Nordbø progget egne trackere og lyder.Kjell klarte å skape de mest utrolige lyder ut av C64s sid chip.Hans første musikk-disk ble åpnet med teksten “Welcome to my world of prejudices, schizophrenia and pure perfection", som var en passende introduksjon for musikken som skulle komme.Komposisjonene til Nordbø var noe av det beste for sin tid.

Kjell Nordbø var hovedinspirasjon for Sandnesgruppa Elektrofant.Duoen covret hans komposisjon "Soulman" under deres første konsert på Sting i 2003. Han var blant publikum, og like stolt som dem over dette.

Kjell Nordbø bodde sine siste år på en hytte han leide på Lutsi i Sandnes. Han syklet til byen hver dag på en DBS kombisykkel.

En av Kjells komposisjoner ble spilt i begravelsen hans, transkribert fra C64 til orgel.

De lokale musikerne Sindre Bjerga, Gulleiv Wee og Kurt Bolianatz uttalte seg om Kjell Nordbøs musikk i lokalpressen.Dette ble gjort i forbindelse med et portrettintervju Elektrofants Trond Anfinnsen gjorde med Kjell Nordbø for Sandnesposten.

Flere av Kjell Nordbøs venner legger vekt på å holde hans komposisjoner i live, for å minnes ham og glede andre med musikken.

Opplev musikken

SoundcloudYoutube

Bildegalleri

Kilder

Klaus N. Skrudland

Minneord , med musikkfiler

Sandnesposten

CSDB