Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Leif Ove Andsnes

Etablert/født: 1970

Leif Ove Andsnes (født . april 1970) er en klassisk pianist fra Karmøy. Han er Norges mest kjente pianist på 2000-tallet.

Han har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland. Med sine ti Spellemannpriser, blant annet Årets spellemann for 1998, er han den artist som har vunnet flest Spellemannstatuetter.

Biografi:
Årene 1970-1987
Andsnes er eldste barn av lektor Steinar Andsnes (1947–) og lektor Sissel Austevik (1947–). Begge foreldrene er utdannede musikklærere, og Leif Ove fikk sin første klaverundervisning hjemme på Håvik, Karmøy, allerede som fireåring. Åtte år gammel fikk Andsnes plass ved Karmøy musikkskole. Her studerte han i seks år hos Laila Unni Laurendz Pedersen, etterfulgt av to år under Terje Mathisen, som på den tiden var fylkesmusiker i Rogaland. Sin første klaveraften holdt Andsnes i Haugesund Billedgalleri i 1984, bare 14 år gammel.

I 1985, mot slutten av skolegangen ved Bø ungdomsskole på Karmøy begynner Andsnes å pendle til Bergen annenhver helg for å ta timer med den tsjekkiske klaverpedagogen Jiří Hlinka. Imponert over Andsnes´ talent, overtaler Hlinka foreldrene til å sende Leif Ove til Bergen Musikkonservatorium, i dag Griegakademiet, rett etter ungdomsskolen. Etter et strålende prøvespill våren 1986, begynner Andsnes studiene høsten samme år. Under læreårene i Bergen får Andsnes en raskt stigende fremgang, noe som i første rekke kulminerer med Hindemith-prisen i Frankfurt i februar 1987. Deretter følger tre bejublede predebutkonserter på Karmøy, i Bergen og i Stavanger, før selve ilddåpen finner sted i Universitetets aula i Oslo den 6. mai 1987. Samtidig lanseres Andsnes´ første LP, en innspilling gjort i Askøyhallen utenfor Bergen.

Årene 1988-1995:
I mai 1988 vant Andsnes 2. pris ved Eurovisjonens konkurranse for unge musikere i Amsterdam. Snaue to uker etter var han tidenes yngste solist i Griegs a-moll-konsert under Festspillene i Bergen, en fremførelse som ble direktesendt på NRK-TV. Musikkretser i USA fattet snart interesse for den unge norske pianisten, og Andsnes gjorde sin amerikanske debut i New York 4. mars 1989, etterfulgt av flere konserter i Washington D.C. og Canada. I august samme år debuterte også Andsnes på Festspillene i Edinburgh og musikkfestivalen i Lanaudière. I november 1989 undertegner Andsnes en treårskontrakt med Virgin Classics.

I 1990 gjennomfører Andsnes sin nordamerikanske orkestrale debut under The Blossom Festival med Cleveland Symphony Orchestra og Neeme Järvi. Samme år undertegner Andsnes, Ole Edvard Antonsen, Truls Mørk og Marianne Thorsen en sponsoravtale med Statoil til en verdi av 1 million kroner. I mai 1991 holder Andsnes en kritikerrost Chopin-aften under Festspillene i Bergen, før han i juli samme år debuterer med Los Angeles Philharmonic i legendariske Hollywood Bowl. 15. februar 1992 debuterer Andsnes med Berliner Philharmoniker, samt spiller for første gang under Proms-konsertene i Royal Albert Hall. I 1993 erobrer Leif Ove Japan med Bergen Filharmoniske Orkester, og spiller 12. juni samme år (på 150-årsdagen for Griegs fødsel) Griegs klaverkonsert ved Festspillene i Bergen. Fra 1993 blir Andsnes også kunstnerisk leder for Risør Kammermusikkfest, en stilling han deler med bratsjisten Lars Anders Tomter.

Gjennom 1993/1994-sesongen turnerer Andsnes med Rakhmaninovs 3. klaverkonsert i Europa og USA. Han blir da berømmet for sin ”tekniske sikkerhet, sensitivitet og udemonstrerende virtuositet”. I mars 1994 returnerer Andsnes til Japan for en serie av solo-recitals og konserter med Los Angeles Philharmonic under ledelse av Esa-Pekka Salonen. I løpet av sommeren gjør Leif Ove sin australske debut med ABC Orchestra. I mai 1995 besøker Andsnes Japan for tredje gang med Japan-filharmonien og Neeme Järvi. Andsnes spiller også under 'the Proms' for andre gang, nå med Philharmonia Orchestra, ledet av Leonard Slatkin. I november opptrår Andsnes med Danmarks Radio Symfoni Orkester, dirigert av Ulf Schirmer, på deres store turné i Tyskland og Østerrike. Samme året blir Andsnes´ innspilling av Griegs klaverkonsert kåret av VG til historiens beste gjort av en norsk solist.

Årene 1996:
1996 førte med seg Andsnes sin Paris-debut, samt en fjerde reise til Japan – denne gang med Oslo-filharmonien. I mars 1996 ga Andsnes en rekke solo-recitals i Europa, før han under Proms spilte Rachmaninovs 3. klaverkonsert med BBC National Orchestra of Wales under ledelse av Tadaaki Otaka. På høsten signerte han en fem-platers kontrakt med EMI Classics, og var også en av de nominerte til Nordisk Råds Musikkpris. Andsnes debuterer med New York Philharmonic i 1997, og er samme år 'Årets Festspillmusiker' ved Festspillene i Bergen. En europaturné følger i 1998 med Detroit Symphony Orchestra.

I mars 1999 debuterer Andsnes med stor suksess i legendariske Carnegie Hall i New York, og blir i november 2001 den første musikeren i historien som får sin egen serie på Barbican-senteret i London. I januar/februar 2002 holder Andsnes en serie konserter med New York Philharmonic, og turnerer i tillegg kontinentet fra øst til vest med fiolinisten Christian Tetzlaff. I juni er Andsnes igjen solist med Griegs a-moll under Festspillene i Bergen. Den samme konserten spiller Andsnes også ved direktesendte Last Night of the Proms, den 14. september. Dette året blir han også utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden.

20. mars 2005 debuterer Andsnes i Moskva med Griegs klaverkonsert og Rakhmaninovs 2. klaverkonsert. Samme året spiller Andsnes på BBC Proms under verdenspremieren av Dalbavies klaverkonsert.

I oktober 2011 havner Andsnes' innspilling av Rachmaninovs klaverkonserter nr. 3 og 4 på plass nummer 49 i Morgenbladets liste over historiens 100 beste norske utgivelser. Senere samme måned ender innspillingen av Griegs Ballade i g-moll på plass nummer 32 i samme kåring.

På privatfronten er Leif Ove gift med Ragnhild Lothe, hornist i Bergen Filharmoniske Orkester. Paret har tre barn: En datter født i 2010, etterfulgt av tvillinger våren 2013 . Familien er bosatt i Bergen.Han er broren til pianisten Ingrid Andsnes og musikalartisten Solveig Andsnes,

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙