Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Niels Jules Nielsen var en organist, pianist og operettekomponist fra Stavanger.

Niels Jules Nilsen studerte under Gustav Eriksen i Stavanger og ved musikkonservatoriet i Oslo. Han debuterte i 1934 ved St. Petrikirken i Stavanger, med stykker av Bach, Guilmant og Reinberger. Nielsen ble assistert av cellist Sverre Birkeland, og konserten skal ha vært storartet. Dessverre var det få oppmøtte. På dette tidspunktet ga Nielsen også privatundervisninger i Stavanger.

Organist Jules Nielsen giftet seg i Oslo i 1936, og hadde base her. Men han hadde stadig engasjement i hjembyen.

Niels fungerte som komponist i tillegg til å være utøvende musiker. Nielsen lagde blant annet kriminaloperetten “Den leende X” sammen med en annen organist i Thomas Salvesen. Nielsen samlet ellers opp filmmusikk fra stumfilm/pantomime dagene, og holdt forelesninger/kåseri om dette. Han satte også musikk til flere teaterstykker som “Stålstuten” av Vigerust, hvor han blant annet fikk suksess med en kaffevise fremført av Harald Heide Steen. Han komponerte musikk til flere sanger, blant annet "Puslegrisen" av Alf Prøysen.

Niels Jules Nielsen var ansatt ved Det Norske teater frem til 1955, da orkesteret ble sagt opp grunnet dårlig økonomi. I en tid etter fungerte han som frilanspianist her. Nielsen var den første pianisten som fremførte Harald Sæveruds musikk til stykket Peer Gynt. Stykket ble satt opp over 100 ganger i Oslo.

Niels Jules Nielsen dro på turneer i Stockholm og Göteborg, hvor han blant annet skulle lære svenske teatersangere å synge nynorsk. Han var en godt brukt repetitør ved teatre og Kringkastingen

Jules Nielsen var også en tid engasjert ved Rogaland Teater, og var musikalsk leder for et amputert orkester. Her var det heller ikke mye penger. Han ble blant annet assistert av Jon Wold (trompet, slagverk) og Harald Haugen (piano). Stykkene var “Oh mein pappa” og “Insektliv”.

I Stavanger under denne perioden spilte Jules Nielsen blant annet sammen med Atlantic kvartett, var solopianist ved Promenaden og vikarorganist i St.Petrikirken. Niels uttalte av han ofte var fristet til å gjemme seg under flygelet når han skulle spille for et “rock n roll minded” publikum. Da han i 1957 vendte tilbake til hovedstaden hvor kone og barn ventet, var sinnet åpent for videre samarbeid med Rogaland Teater. Noe det ble kort tid senere, da Jules Nielsen hadde musikalsk ansvar for en oppsetning av ”Snøhvit”, hvor soundtracket til Walt Disneys tegnefilm ble brukt.

Niels Jules Nielsen var senere aktiv som pianist/organist ved flere teatre og kirker i Oslo. Han ble sett på å være stødig, teknisk, allsidig og musikalsk intelligent. Niels var skolekamerat med forfatter Gottfred Borghammer, og de opptrådte sammeni teaterstykker.

Bildegalleri

Kilder

Stavanger Aftenblad

Stavangeren

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙