Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Pål Mangor Kvammen er en komiker, artist, regissør og produsent fra Stavanger. Han var en av grunnleggerne av Stavanger Revyteater.

Pål startet som sanger i band. På fritiden gikk han på Hetland videregående skole. Der kom han tilfeldigvis med i skoleteateret. Det året satte skoleteateret opp selvskrevet revy; Munin i svevet. Etter det visste Pål hva han skulle bli her i livet; Han skulle bli artist.

Sammen med en del av Muningjengen startet han revygruppa Ongane i Gadå. 8. oktober 1984 hadde Ongane i Gadå sin første premiere. Revyen het I klemmå og ble en suksess. Flere suksesser fulgte, og Pål ble stadig sikrere på sitt valg av karriere.

I 1985 traff Pål Jon Arne Sægrov på Hustad Leir. De to havnet på samme brakke og produserte tekster sammen. Den høsten satte Ongane i Gadå opp revyen Et herligt marakkels. Det ble fiasko. Ongane i Gadå gikk i oppløsning. Sammen med Jon Arne og Ådne Mauritzen begynte Pål i stedet å planlegge det som skulle bli Stavangers nye store revygruppe. Prosjektet het Stavangerrevyen 1986. Økonomien satte imidlertid en stopper for de største vyene. Det hele endte som et kroshow på nyåpnede Achaia.

Ramp i Lyset het forestillingen. Elisabeth Reinskau Fjermestad var med som skuespiller sammen med Pål og Ådne. Drømmen om en storslått stavangerrevy var imidlertid fremdeles levende. Sommeren 1987 gikk den i oppfyllelse. Hotell Atlantic stilte velvillig Hallen til disposisjon. Stavanger Revyteater var en realitet. Salen fyltes opp, og revyen gikk ikke konkurs. Det var det som skulle til for å gå på med nytt mot neste sommer.

Siden har Pål skrevet tekster til, spilt i og som oftest også regissert alt Stavanger Revyteater har foretatt seg. I de siste årene har han arbeidet med tekster for flere etablerte artister som Dizzie Tunes, Vazelina Bilopphøggers, Hege Schøyen og Øyvind Blunch. Han har også skrevet tekster for Leif og kompisane. Han har hatt stor suksess med sitt samarbeid med Steinar Lyse. Sammen har de satt opp flere forestillinger. De 2 spilte også sammen på Chat Noir i Oslo høsten 1997. Ved siden av dette har Pål regissert en rekke forestillinger og vært produsent for enda flere

Bildegalleri