Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Petter Strømsing (1759-1834)

Etablert/født: 1759
Virksom: 1774

Petter Strømsing, også kjent som “Peder” og “Per”, var en sagnomsust spelmann, som ble født og hadde sine første leveår i Skjoldastraumen.

Petter Christian Rasmussen kom fra en taterslekt (Vardal). Han ble født og døpt i 1759 i Skjoldastraumen, derav etternavnet “Strømsing”.

Musikkarrieren startet dog ikke i Rogaland, da familien flyttet derfra etter et opphold på 10 år. Petter kjøpte sin første fele i en alder av 15 år. Raskt vakte han mye inspirasjon med sine musikalske talenter.

Strømsing var lenge basert i Setesdal, men bodde sine siste år i Sirdal. Han turnerte mye i Agder, Rogaland og Telemark. Petter skydde heller ikke av veien for å spille om kapp med andre musikere.

Petter Strømsing var svært myteomspunnet. Det ble blant annet hevdet at fela hans var magisk, og spilte av seg selv. Det ble også sagt at Petter, eller sønnen hans, ofte måtte pantsette fela si. Dette skal være opphavet til den kjente folkevisa “Per Spelmann”.

Det finnes flere slåtter etter Petter i Setesdal, blant annet en kjent som “Strømsingen”. Fela hans skal i dag være eid av Vidar Lande.

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙