Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Ragnhild Oftedal Hetland (1916-2002)

Etablert/født: 1916
Virksom: 1922

Ragnhild Oftedal Hetland var en pianist fra Sandnes.Hun ble gjennom flere tiår ansett som en av forgrunnsfigurene innen byens musikkliv.

Hun var datter av Thorvald Oftedal, og barnebarnet til Sven N. Oftedal.. Ragnhild begynte å spille piano da hun var 5-6 år gammel, til farens fiolinspill. Hun ga mye , både som utøver, akkompangtør og pedagog.. Som sin bror, fikk Ragnhild undervisning av Marie Thorsen

Ragnhild overtok pianoundervisningene etter at hennes bror, Finn Auddun, forlot Sandnes i 1951. Han hadde til da gitt mye av grunnlaget for sin søsters musikalske utvikling, som mentor og oppdragsgiver. Med sing veiledning, kunne Ragnhild fra 1942 begynne å undervise pianoelever. Fra midten av 60 tallet gikk hun over til den offentlige musikkskolen,som seksjonsleder av pianoklassen. Hun underviste eller 2-årig grunnkurs i musikk ved skole.

Fru Hetland spilte også i Orkesterforeningen som fast pianist i etterkrigsårene, og var leder der fra 1956 til 1959. Her la hun inn mye egenhendig når det gjaldt tilstelninger , som juleforestillinger for barn. Hun ble utnevnt som æresmedlem i orkesteret i 1975. Ragnhild og ektemannen Martin Hetland spilte i kvartetten til Gudbrand Hafsahl

Arbeid med bar og unge mye for Ragnhild, helt siden hun startet som pianist og organist i barnelosjen i 1924, samt i losje Sverre Sigurdsson. Fruktene fra ungdomsarbeidet ga henne mye glede. Også i hjemmet sørget hun og ektemannen Martin for at musikk var høyst tilstedeværende.

Ragnhild var aktiv som musiker utover pensjonsalder. Sammen med Bent Andersen , en annen pensjonist fra Musikkolen, reiste hun rundt til flere skoler og pensjonistlag med programmet "Min venn fiolinen". Musikkgleden brant like stort i henne, og den iherdige lysten til å dele denne med alle aldersgruppe var i høyeste grad tilstede. I 1986 mottok Ragnhild Oftedal Hetland Sandnes kommunes kulturpris i for sin store innsats.

Bildegalleri

Kilder

Sandnes gjennom 100 år : trekk av byens historie. 2 : Sandnes gjennom 100 år trekk av byens historie

men di Sandnes -" : kvinneliv og kulturliv : tidsbilder fra vårt århundre-Gripsrud, Johanne Skog