Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Multimusiker Reinert Nødland fra Stavanger var medlem av korps og orkester miljøet i mange tiår, lengst i Sandnes.

Reinert Nødland flyttet til Sandnes i 1954, og ble medlem av Sandnes Orkesterforening året etter. Her spilte han i over 40 år, til en alder av over 80 år. Her hadde Reinert flere verv som noteforvalter, sekretær og forretningsfører. Derfor var det ingen overraskelse at han ble æresmedlem.

Reinert vokste ikke opp i en instrumentkyndig familie, men sangen var derimot viktig. Moren var sopran i kor og faren var også kjent for sin gode sangrøst. Ved Storhaug skole prøvde Reinerts sanglærer å få i gang et kor, noe gutten meldte seg opp på, Det samme gjorde Gunnar Sandvold, som Reinert satt på siden av.

Da han var rundt 10 år, ble Reinert med i skolens korps som basunist, og ble der i 5 år. Nødland tjenestegjorde som vernepliktig hornblåser under rekruttskolen i 1936. I nøytralitetsvakt i 1939 spilte han basun, trompet og signalhorn.

Da Reinert var 16-17 år gikk han i fiolinlære hos en som selv var amatør, men nøye med å gi riktige instrukser. Senere ble det mulighet til å bli undervist av profesjonelle lærere i Stavanger og utenlands, deriblant av Anker Buck og Kato Havas.

I tillegg til å være mangeårig medlem av Sandnes Orkesterforening, spilte Reinert i flere av Stavangers amatørorkestre.Han spilte også fiolin i en underholdningsduo sammen med en venn som var pianist. Musikken var selve livet for ham. Sønnen Reidar ble med i orkesterforeningen som oboist.

Kilder

Sandnes orkesterforening : 100 år : 1895-1995 Redaktør Gripsrud, Johanne Skog