Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Gunnar Sandvold (1915-1984)

Etablert/født: 1915
Virksom: 1938

Gunnar Sandvold var en sanger,født og oppvokst i Stavanger. Han hadde en karriere som strakte seg over flere land, og bodde en lengre periode i USA.

Gunnar Sandvold vokste opp i miljøet rundt Bethania, der hans far var vaktmester. Det var her han debuterte som sanger i 1938, med en konsert som ble mottatt med begeistring av publikum og kritikere. Noen få dager tidligere hadde Stavanger Aftenblads redaktør Chr S. Oftedal introdusert ham for 12 000 mennesker på en folkefest på Vaulen. På den tiden hadde Sandvold med støtte fra en kulturinteressert oslomann studert sang under den kjente korlederen Vittorio ved la Scala operaen i Milano.

Sitt gjennombrudd fikk Sandvold sitt gjennombrudd som sanger ved Göteborg-operaen i 1948, der han framførte skurken Crowns parti i «Porgy and Bess» med selveste Anne Brown i rollen som Bess.

Han var solist i Haugesundbaserte Mandskoret av 1914, og gjorde opptak med dem. Etter korets amerikaturnè i 1949, ble Gunnar igjen, og holdt til der i 7 år. Han gjorde senere suksess i Italia, Sverige og Norge.

Helt siden sine unge dager hadde Gunnar Sandvold hatt et spesielt forhold til Arne Dørumsgaards musikk. Derfor gledet det ham stort at Stavanger kommune sikret seg overtakelsen av Dørumsgaards betydelige samlinger av opptak og litteratur.

Etter en trafikkulykke, ble Gunnar hemmet i den store utfoldelsen, og han begynte å konsentrere seg om de nære ting. Han holdt konserter i kirker og forsamlingshus, og sang i begravelser.

Sandvold var i mange år en del av overlege Gordon John-kretsen. Han spilte en godslig bonde i en barnefilm som ble produsert i distriktet, samt kirkesanger og klokker i filmen om Cleng Person.

Et halvt år før han døde fikk Gunnar Stavanger kommunes kulturpris, som annerkjennelse for langvarig og fremdragende innsats i byens musikkliv Han ble husket av alle sine kjente som en generøs, usedvanlig varmhjertet, omsorgsfull og oppmuntrende venn.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Verdt å sjekke ut