Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Sandnesgauk

Det ligger en musikalsk historie bak Sandnes sitt byvåpen.

Sandnesgauk er en type leirgjøk fra Sandnes. Figuren er av leire, formet som en stilisert gauk med hodet under vingen, hul og utstyrt med blåse- og fingerhull. De kan brukes som pyntegjenstand, leketøy eller enkel fløyte.

Leirgaukene har blitt laget i Sandnes siden 1800-tallet. Opprinnelig ble de delt ut som reklameprodukter for den omfattende tegl- og keramikkindustrien som fra 1783 etablerte seg der. Gaukene har siden blitt et varemerke og symbol for byen og innbyggerne.

Sandnesgauken fungerer som en okarina, et eldgammelt blåseinstrument, ofte eggformet og av keramikk, som man kan lage noen få toner med.

Det antas at den moderne sandnesgauken ble utformet av Simon Asbjørnsen.I 1840-årene var han den første til å produsere figuren i større antall og bruke den til markedsføring. Den første gauken skal imidlertid stamme fra 1790-tallet.Leirefuglen produseres fortsatt i Sandnes og selges som suvenir.

I Sandnes' by- og kommunevåpen er det en sandnesgauk «i sølv på grønn bakgrunn». Merket ble tegnet av Johannes Haukland på 1950-tallet og offisielt godkjent i 1972.

En «sandnesgauk» er også kallenavn på en person fra Sandnes.

Kilder