Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Simon Pottemaker (1807-1875)

Etablert/født: 1807

Simon Pottemaker var den som brakte oppmerksomhet rundt blåseinstrumentet (og bysymbolet) Sandnesgauken.

Simon Pottemaker var ikke Sandnesgaukens far. Simon Asbjørnsen Haustveit kom til Sandnes fra Hardanger for å gå i lære hos Hans Zimmermann. Det var sannsynligvis dennes far, den svenske pottemakeren Christian Zimmermann, som brakte instrumentet leirgauken til Sandnestraktene.

Simon Pottemaker satte for alvor inn med produksjonen av instrumentet Sandnesgauken på 1840-tallet. Under markedsdagene la Simon til rette en salgsbod ved Lurabekken, hvor han hadde med seg leirgauker og steintøy. Her solgte pottemakeren gauken til folk som ferdes langs Tronesveien frem og tilbake mellom Sandnes og Stavanger.

Simon tok også med seg Sandnesgauken på handelsreiser til sine gamle hjemtrakter i Hardanger og Bergen.

Simon brukte ikke gauken bare som salgsvare, men, også får å få oppmerksomhet rundt sine produkter. Når båten hans la til kai, satte pottemakeren i gang med å blåse i instrumentet for å vekke oppsikt. Han kunne også legge med en sandnesgauk, om handelen hadde godt bra for seg.

Simon Pottemakers sønner Cornelius og Aadne fortsatte å produsere Sandnesgauken på en større skala.Statuen "Pottemakeren" ble avduket 6. desember 1964, og står i krysset mellom Roald Amundsensgate og Langgata. Kunstner het Erik Haugland og pottemaker Harald Hansen stod modell for statuen.

Bildegalleri

Kilder

Sandnes gjennom 100 år : trekk av byens historie. 2 : Sandnes gjennom 100 år : trekk av byens historie-forfatter Jonasen, J. Schanche

Lokalhistoriewiki