Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Sandneskameratene ble stiftet i 1915 som en dobbelkvartett.

Korets første dirigent var Thorvald Oftedal, som for øvrig har komponert Sandnes-sangen. Etter få år ble medlemstallet utvidet til 16 sangere og koret ble allerede tidlig i 1920-årene, under dirigent Sigvard Indrehus, omtalt som et av Norges beste mannskor. Indrehus var for øvrig korets dirigent, samt sanger og solist, i en mannsalder fra 1917 til 1951. I 1930 la koret ut på turnè via Bergen til Oslo. På denne turen spilte koret inn 14 grammofonplater og 15 nummer for NRK ! Det var det ikke mange kor i ’provinsen’ som oppnådde. Det vakte betydelig oppsikt og anerkjennelse da koret med 16 sangere, i ’kamp’ med mye større kor, opptrådte i Universitets aula i Oslo 1. pinsedag 1935. Det stod bl.a. å lese i Nationen at :

”…Sandneskameratene – en firedobbelt kvartett – under hr. Indrehus, betegner uten sammenligning toppunktet av alt som er ydet under dette stevne…”

Morgenposten var ikke snauere i sin omtale:

”Et ensemble litt utenom det vanlige var Sandneskameratene…….. man var tilbøyelig til å tro at det var profesjonelle sangere på ferde…”

Og slik fortsatte den ene hovedstadsavisen etter den andre i ren beundring. Den fremragende kvaliteten var uten tvil et resultat av intenst arbeid i disse årene. Det sies at få eller ingen forsømte en øvelse gjennom hele året, noe som faktisk går igjen den dag i dag. Frammøte på øvelser er imponerende høyt, normalt rundt 90%.

Koret forsøker fortsatt ved siden av egne arrangement å delta i fellesprosjekter og -arrangement og har det siste tiåret blant annet vært med på Verdis Requiem, Mozarts Requiem, Voluspaa av David Monrad Johansen samt en Rodgers&Hammerstein forestilling med musikalmusikk. Et annet høydepunkt var Knut Nysted’s jubileumskonsert i 2005, for øvrig samme år som Sandneskameratenes eget 90 års jubileum.

Flere av disse oppsetningene har vært sammen med Sandnes orkesterforening og store, sammensatte kor fra Sandnes og Stavanger regionen. Våren 2008 hadde de også et samarbeid med damekoret Crescendo som resulterte i 2 konserter med lett og sommerlig repertoar.

Høsten samme år deltok koret i avslutningsseremonien til ’Stavanger 2008’ – kulturhovedstadsåret- spennende, men uvant musikk sammen med ensemblet The Shout fra London.

Koret prøver å arrangere en utenlandstur annethvert år. De senere årene har de vært i Irland på jubileumstur, i Praha hvor Sandneskameratene blant annet sang i den storslåtte St. Vitus katedralen som er Tjekkias største kirke. I 2009 gikk turen til Latvias hovedstad Riga og i 2011 var det Litauen som ble besøkt. I 2013 reiste de til Liverpool, og i 2015 planlegger koret å reise til Gdansk.

Hvert år i begynnelsen av september har Sandneskameratene pleid å reise til Svinør på Sørlandet på korseminar, en sosial og faglig helg hvor de samles til god mat, god sang og trivelig lag for å bygge motivasjon for en lang høst og vinter. I det siste har koret dessuten gjennom året fokusert en del på sangteknikk gjennom å knytte til seg forskjellige eksterne krefter som kan gi dem nye impulser om alt fra pust og oppvarming til klang.

Det siste tiåret har medlemstallet ligget jevnt i overkant av 20, med en god fordeling på stemmene. Selv om en kunne ønske større påfyll av yngre medlemmer, så har det skjedd en brukbar fornyelse. Av dagens 23 medlemmer er 16 nye siden år 2000. Det er samtidig særdeles verdifullt å beholde kontinuiteten, noe Sandneskameratene har klart gjennom flere medlemmer som faktisk har passert 30 år i koret.

Utgivelser

Bildegalleri

Lenker

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙