Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavanger konserthus er to bygninger i Stavanger. Det opprinnelige konserthuset i Bjergstedparken ble åpnet i 1982. Et nytt konserthus i Sandvigå ble åpnet i september 2012.

Det opprinnelige Stavanger konserthus:
Det opprinnelige Stavanger konserthus ligger i Bjergstedparken i Stavanger. Hovedbygget stod ferdig i 1982 etter ombygging av den eksisterende Kuppelhallen. Konsertsalen har kapasitet til omtrent 1100 publikummere. I tillegg benyttes foajéen til uformelle konserter og et eget sommerprogram. Foruten konserter, brukes konserthuset til festforestillinger, revyer, show, musikaler, klassisk ballett og moderne dans. Konserthuset og Bjergstedparken er knyttet til Stavanger Symfoniorkester, Universitetet i Stavanger, avd. for kunstfag og Stavanger Kulturskole. Konserthuset hadde i 2005 209 arrangement med 140 303 besøkende.

Stavanger nye konserthus:
Stavanger nye konserthus ligger i Sandvigå, 700 meter nordvest for torget, og danner en ny forbindelse mellom Bjergsted musikkpark og byen. Konserthuset ble offisielt åpnet av kronprins Haakon den 15. september 2012. Konserthuset har to saler med samt foajeområder ut mot sjøsiden og et stort utendørsamfi. Sammen med Stavanger konserthus på Bjergsted, utgjør det nye bygget Norges største konserthusanlegg, og et unikt område for kultur og opplevelse. Orkestersalen som har fått navnet Fartein Valen og flerbrukssalen Zetlitz (oppkalt etter Jens Zetlitz) skal begge ha meget god akustikk og det kan arrangeres symfonikonsert i den ene salen og for eksempel rockekonsert i den andre – samtidig.

Historie:
I 1998 ble de første tegningene av et nytt konserthus i Stavanger offentliggjort etter at SSO-musikerene Leif Værum Larsen og Arve Rosell hadde involvert arkitektene Thomas Helliesen og Ketil Moe til å tegne en skisse som ble presentert i Stavanger Aftenblad den 10. februar . I oktober 1998 ble den såkalte «Bjergstedvisjonen» vedtatt av formannskapet i Stavanger og i 2000 ble det lyst ut en arkitektkonkurranse. Bystyret behandlet forstudien 18. mars 2002, og vedtok å arbeide videre med et konserthus med to saler: en orkestersal og en fleksibel flerbrukssal. Tomt ble valgt i 2003, etter at bystyret fikk presentert 15 ulike tomtealternativ. Tomten i Sandvigå ble valgt, fra denne tomten gikk det tidligere ferger til England og Danmark, men denne trafikken er flyttet til Risaviken. I desember 2003 ble forslaget «I BOKS» av det Oslo-baserte arkitektfirmaet Medplan enstemmig valgt av juryen, bystyret vedtok dette i februar 2004. I Statsbudsjettet 2005 ble det bevilget 250 millioner til nytt konserthus i Stavanger. Den 13. februar 2006 vedtok bystyret i Stavanger finansieringsplan og opplegg for realisering av konserthuset, med 49 stemmer mot 18 (Frp, PP og Sp).[«Nytt konserthus i Stavanger IKS» ble opprettet i 2006 og de stod ansvarlige for å gjennomføre byggeprosjektet under ledelse av styreleder og kommunalråd for Høyre Christine Sagen Helgø (ordfører i Stavanger fra 2011). Kostnadsrammen ble satt til 1045 millioner kroner. Den 1. oktober 2008 var det byggestart for «Bjergstedvisjonen», først med utbedring av kaiområdet. Den 5. desember, Stavangers siste dag som Europeisk kulturhovedstad, ble grunnsteinen lagt ned av ordfører Leif Johan Sevland.

Stavanger konserthus og Nytt konserthus IKS ble ett selskap 1. april 2011. Det nye selskapet, Stavanger konserthus IKS, skal drive nytt og gammelt konserthus (Kuppelhallen), samt fullføre Bjergsted-utbyggingen. Navnet på konserthusene er Stavanger konserthus

Kilder