Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Sverre Mangor Thonning Olsen Bruland var en dirigent og musiker fra Stavanger. Han var sjefdirigent i Kringkastingsorkestret fra 1976-1988.

Som ung bemerket Sverre seg som trompetist i Samvirkende Musikkorps, under ledelse av sin far, O. Thonning Olsen. Som 17-åring vakte han oppsikt som solist i Stavanger Byorkester. Omtrent ved samme alder spilte han foran Sandnesdirigent/pianist Finn Audun Oftedal. Han ble svært imponert over Sverres «uvanlig kultiverte tone».

I Stavanger prøvde Thonning Olsen seg litt på direksjon. Ikke minst dannet han et eget kor, til stor suksess. Her fornærmet han smått erfarne sangere som hadde blitt opplært under faren. Den unge mannen påpekte at de gjorde visse feil, som faren lot passere. Men folk så fort at han hadde like godt gehør som faderen.

Under de første krigsårene ble Sverre ansatt som trompetist ved 2. divisjons musikkorps i Oslo i 1945-46 og i Filharmonisk Selskaps Orkester (Oslo-Filharmonien) i 1946. Dette var en stor ære for en ung Stavangermann. Han var nå yrkesmusiker.

I hovedstaden kom Sverre inn i et miljø som vakte videre interesse for orkesterdireksjon. Han var elev av Per Steenberg, Karl Andersen, Odd Grüner-Hegge og Øivind Fjeldstad. Thonning Olsen studerte også ute i den store verden. Blant annet ved Juilliard School i New York i 1949 til 1950 og Mozarteum i Salzburg. Her ble han undervist av Paul van Kempen og Igor Markevitch. Sistnevnte sparte ikke på lovord angående den unge nordmannens talent.

Sverre lot ikke rosen gå til hodet på seg, og fortsatte sitt flittige arbeid. I oktober 1954 debuterte han som dirigent i Filharmonisk Selskaps Orkester. I denne anledning hadde han blitt utpekt som en av tre unge, lovende norske dirigenttalenter. De andre var Arnulv Heggstad og Gunnar Sævig. Den ferske dirigenten fikk mye skryt av Olav Gurvin, senere professor i musikkvitenskap, i Verdens Gang. Etter sin første internasjonale triumf, skiftet Thonning Olsen etternavn til Bruland.

I mai 1958 deltok Bruland under en internasjonal dirigentkonkurranse i Liverpool. Her imponerte han seg selv og andre ved å komme på førsteplass, i felleskap med Zubin Mehta og Haigh Yaghijan.
Da Øivind Fjeldstad måtte melde avbud fra en konsert med Berlinfilharmonien, anbefalte han Bruland som sin stedfortreder. Her hevdet Sverre seg med glans, og skrev flere autografer etter konserten enn det han noen gang hadde gjort. Han ble også tildelt tysk statsstipend. I Norge fulgte konserter med Filharmoniske og Kringkastingsorkesteret.

Brulands fremgang som dirigent var enestående. Han fikk gode omtaler av flere anerkjente mennesker som Robert McFerrin, solist i The Metropolian Opera Company, og den polske pianisten André Tchaikowsky.
Zubin Mehtas mentor, den brasilianske orkesterlederen Eleazar de Carvahlo, hadde blitt imponert over Sverre under konkurransen i Liverpool, der han hadde fungert som talentspeider. Dermed sørget han for at nordmannen ble invitert til stevne under Boston Symphony Orchestra sommermusikkskole, Berkshire Musical Centre.

Ved dette kurset fikk dirigentene anledning til å lede et sammensatt symfoniorkester ved 7 forskjellige konserter. Den som gjorde best inntrykk, vant Tanglewood-prisen. Av de 25 som deltok, gikk Bruland av med seieren. Han ble da kronet til tittelen «den mest fremstående unge dirigent i 1959». Carvahlo beskrev Bruland som å være i besittelse av et stort talent, samt en dyktig og følsom musiker. som brakte verdighet og liv over hver eneste utførelse.

Bruland oppnådde stor suksess på kort tid. I 1960 måtte han steppe inn for Finn Audun Oftedal som dirigent for Trondheim symfoniorkester, på ekstremt kort varsel, grunnet sykdom. Her beviste han sin utrolige kapasitet, og konserten ble en suksess.

Bruland ble i 1966 ansatt som fast kapellmester i Norsk rikskringkasting. Fra 1976 til 1988 var han sjefdirigent i Kringkastingsorkestret og dreide repertoaret fra underholdningsmusikk til mer klassisk musikk. Han uroppførte et betydelig antall verk av norske komponister og introduserte en rekke utenlandske samtidsverk i Norge.
Sverre Thonning Olsen Bruland døde 24, september 2013, etter kort tids sykeleie.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙