Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Swing Blues

Etablert/født: 1950
Virksom: 1973

Barnestjernene som endte opp som Rogalands beste popband midtveis på 1960-tallet. Bandet spilte inn den første singelplata i stereo i Norge, "Madman/Out Of My Mind", utgitt i 1966. Bandet opplevde alt - unntatt det kommersielle gjennombruddet på nasjonalt plan. Bandet ble etablert på slutten av 1950-tallet/1959 og holdt det gående til 1972/73. Tore Haugland var kapellmester, gitarist og komponist gjennom hele bandets historie.

Bakgrunn for etablering

Den første utgaven av Swing Blues besto av fire kamerater som var 10-11 år gamle og gikk sammen på Ullandhaug skole i Stavanger. De hørte musikk på Radio Lux og spilte musikk av Elvis, Jerry Lee Lewis og annen pop og rock. De var opptatt av å få det til å svinge, og øvelsene skjedde hjemme hos foreldrene.

Bakgrunn for navnet

Swing Blues har hatt mange varianter av navnet. Barnestjernene kalte seg Swing Blue Junior Band, gikk over til Swing Blues og Tony & The Swing Blues, da Odd Egil "Tony" Støldal var inne som vokalist. Mot slutten av karrieren het de igjen Swing Blues. I England ble de kalt for "Stavanger Swing Quartet".

Besetninger

Den første besetningen besto av Eivin "Krøllis" Dahl (trommer), Terje Olsson (vokal/gitar), Bjørn Enersen (gitar) og Tore Haugland (vokal/trekkspill).

I løpet av de første årene av 1960-tallet sluttet Enersen og Olsson. Roar Østbø kom inn, etter hvert også vokalisten Odd Egil "Tony" Støldal. Fra årsskiftet 1963/1964 ble rytmegitaristen Ole Johannessen medlem i bandet.

På slutten av 1960-tallet besto Tony & The Swing Blues av Støldal, Dahl, Oddvar Nøkling (bass) og Haugland, nå gitar.

Andre musikere som har vært innom Swing Blues er Terje Scheine (tangenter), Bjørn Tjøstolfsen (trommer), Rasmus Sand (tangenter), Alf Carlsen (bass/sang) og Sverre Kvam (gitar/sang).

Etter comebacket består gruppa av disse musikerne: Sverre Kvam, Odd Egil Støldal, Alf Carlsen, Jonny Gottschalksen og L. Tore Haugland.

Øvingslokaler

De første øvelsene skjedde i foreldrenes hjem. Etter hvert fikk de seg øvingslokale i en kjeller i Bergelandsgata 39 og i Dahls Pianolager i Lagårdsveien 6, der Stavanger politikammer ligger nå.

Sjanger - typisk for bandet

Som mange andre band startet Swing Blues med å høre på Radio Lux, og spilte musikk av den tidens store artister som Elvis og Jerry Lew Lewis. Men etter hvert begynte de å skrive egne sanger, og var ett av få band i Rogaland og Norge som gjorde det på denne tida. Blant annet skrev de noen melodier i Shadows-tradisjonen. Men publikum forlangte kjente melodier å danse og kline til, så fra årsskiftet 1963/1964 var det Beatles for alle pengene.

Bandet var veldig opptatt av kvalitet; det skulle lyde både tøft og bra. Bandet var samspilt, de skrev egne sanger og var sterke på vokal.

På slutten av 1960-tallet ble lydbildet røffere, Haugland var den eneste gitaristen. Han begynte også å studere på Musikkonservatoriet, og følte trang for nye utfordringer. Også mange andre utenlandske band i denne perioden beveget seg bort fra tre-greps-popen. Swing Blues beveget seg i retning av et mer jazza uttrykk.

Gjennombrudd/høydepunkter

Da guttene var ti år gamle i 1959 ble bandet engasjert til å spille i ungdomssenteret på Ocean på KNA-hotellet. Der satt det en representant for impresario og direktør Max Lefko, som inviterte dem til å spille på Chat Noir i Oslo somrene 1960 og 1961. De unge guttene fra Stavanger fikk avisoppslag, og var på vei inn i stjernehimmelen. I 1961 deltok de i "Norway Week" i England, og fikk blant annet hilse på kong Olav. Men viktigere; de fikk inspirasjon til en ny bandoppstilling med tre gitarer og vokalist. Haugland la dermed trekkspillet på hylla og kjøpte elektriske gitarer.

Tida var også inne til å ta farvel til livet som barnestjerner. Swing Blues ble et Shadows-band. Tore Haugland ble gitarartist, en lokal utgave av Hank Marvin.

Bandet investerte pengene de tjente i nytt utstyr. Høyttalerne laget de derimot selv; de tok Roar Østbø, som var elektriker, seg av.

I 1962 og 1963 var Swing Blues allerede Stavangers desidert beste popband. Spillejobbene foregikk blant annet i "Hallen" på Atlantic Hotell.

Ryktene om det dyktige bandet spredte seg, og flere av byens musikere kom på spillejobbene og øvelsene for å sjekke om det var noe å lære.

Via orkesterlederen Kjell Karlsen fikk de kontakt med plateselskap, og i 1964 spilte Swing Blues inn sin første singel. "I'm In Love" gikk inn på førsteplassen på salgslistene i Stavanger.

Flere singler fulgte, og i 1966 kom "Madman", regnet som den første singelen i stereo med et norsk band.

Swing Blues var det lokale svaret på Beatles, og fikk fanbrev med hårlokker i fra unge jenter. I denne perioden spilte bandet fast i "Hallen" i Stavanger hver søndag og torsdagene hadde de nesten fast spillejobb på Randabergdansen. Ellers spilte de over hele fylket - og var helter overalt hvor de kom. De hadde dansejobber hver eneste helg, og av og til spillejobber fire ganger i uka. Standardhonoraret for en dansejobb var cirka 500-600 kroner i perioden 1963-1966, men det steg til opp mot 2000 kroner på slutten av sekstitallet.

Swing Blues reiste også utenfor fylket, og spilte blant annet for 10.000 tilskuere på Momarkedet. Mot slutten av sekstitallet dro de på turné til Danmark, organisert av Gunnar Eide. Swing Blues fikk aldri noe gjennombrudd i Danmark, men turneen resulterte i en samleplate sammen med andre norske, svenske og danske band.

Slutten

Samtidig som bandet gikk inn i en mer jazza periode musikalsk, var storhetstida for bandet over. Det ble færre og færre spillejobber, dessuten måtte guttene i militæret. På begynnelsen av 1970-tallet ble bandet oppløst.

Comeback

Swing Blues har spilt sammen noen få ganger etter oppløsningen. De siste årene har de møttest i kjelleren hjemme hos L. Tore Haugland cirka én gang i uka, der repertoaret er 1960-talls musikk. De har deltatt på arrangementer i Sandnes kulturhus, Lions-arrangement på Sjøhusene i Stavanger og 1968-russen sitt jubileum. Swing Blues ga i januar 2009 ut CD-en "We came back to you" med en blanding av nyinnspillinger av egne komposisjoner og favoritter fra 60-tallet i ny innpakning. Innspilt hos Dag Øverland i Studioline studio. I 2010 er Swing Blues i gang med ny CD!

Bildegalleri

Klikk på bildene for å se dem større:

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙