Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

The Rebells

Etablert/født: 1963
Virksom: 1963

Karmøys første popgruppe, etablert på Åkra i 1963 (1964). Holder fortsatt koken med et par spillejobber i måneden.

Bakgrunn for etablering
Karmøy måtte vente litt før popvinden blåste over øya. I Haugesund ble den første popgruppa (The Strangers/The Giants) etablert allerede i 1960, mens karmøyungdommen måtte vente til 1963 (1964) før de kunne danse til de nye rytmene.

Bakgrunn for navnet
Navnet The Rebells var en slags protest mot den nye lyden og opprørsmusikerne fra Beatles og andre band fra vest som truet både tangoen og valsen i idrettshuset på Åkra. Men det var snille opprørere, med kortklipt hår og flotte lyse dresser. Og mens rebel er skrevet med én l på originalspråket, ble det med to på Karmøy-engelsk.

Besetninger

Original besetning:
Thomas (Tomas) Bauge – sologitar
Karl Magnus Sjøen – trommer og vokal (seinere 3 Busserulls) – til midten av 1970-tallet
Arne Kristiansen – rytmegitar og vokal
Sigmund Liknes – bassgitar

The Rebells hadde samme besetning fram til 1966, da Karl Erik Lie – keyboard, Alf Bjarne Jørgensen og Sverre Reiersen – sologitar, ble med. Reiersen ble etter kort tid erstattet med Rolf Bottolf Iversen, som kom fra The Moonspinners. Seinere har blant andre Hans Audun Jacobsen, Graham Smith og Arvid Solvang vært innom.

Dagens besetning:
Arne Kristiansen – gitar og vokal
Karl Erik Lie – keyboard
Per Ivar Iversen – vokal og trommer
Terje Fjell – bass
Svein Enerstvedt - gitar

Sjanger – typisk for bandet
The Rebells spilte og spiller dansbar populærmusikk fra 60-årene; svisker som alle likte. Med årene ble det litt mindre Jim Reeves og gruppa fornyet seg i retning av Eagles og Elton John. Men det er fortsatt plass til valsen og Don Gibson i det nye årtusenet.

Gjennombrudd/høydepunkter
Musikerne i gruppa var selvlærte og dyktige. De første spillejobbene var dansetilstelninger på deres egen hjemmebane - idrettshuset på Åkra. Senere sto de på plakaten i Dalen på onsdagene, Kopervik på søndagene og den gamle kinoen i Skudeneshavn på fredagene. De vekslet å spille med andre karmøyband som Fellows, Zero, Early Birds, Hooligans og Zanies. Etter hvert ble det oppdrag også på fastlandet, både Nordbygdene, Rossabø og Rød og blå sal i Festiviteten), for å nevne noen. I 1964-65 spilte de fast på restauranten i Haraldsvang – hver kveld utenom tirsdagene! Fridagen ble etter hvert brukt på scenen på Snorre i Hotell Saga.

Det store gjennombruddet for The Rebells kom i 1965 da de tok en tredjeplass i finalen i en talentkonkurranse i Bergsted i Stavanger. Scenevante og favorittene Tony and the Swing Blues vant. For The Rebells var det et poeng at de slo The Moonspinners fra Haugesund!

Med popstjerna Harald Pettersen som trekkplaster, var The Rebells klar for nye høydepunkt i 1965. Sammen med Pettersen reiste de på turné både i Nord-Norge og Sverige. Militærleirene i landsdelen var blant de som fikk besøk av karmøybuene. Arrangør av turneen var Haugesund Flyklubb, og de ordnet med busslaster med damer da de spilte i militærleirene. Ei av Tromsø-avisene skrev: ”Arne Kristiansen sang meget godt og repertoaret hans er variert. Dessuten spilte orkesteret det folk ba om, og de ble svært populære”.

Da Arne Kristiansen måtte i militæret i 1966, lå gruppa brakk ett år. I denne perioden fikk gruppa et brev fra plateselskapet Phillips om å prøvespille med tanke på plateutgivelse. Men Kristiansen fikk ikke permisjon fra sjefen på Helgelandsmoen utenfor Hønefoss, og dermed ble det med drømmen om plateutgivelse.

The Rebells kom seg etter hvert på beina igjen med litt utskiftning, men måtte redusere på spillejobber etter hvert som medlemmene stiftet familier. Fra 1967 til 1975 spilte bandet stort sett bare på lørdager og søndager, men med oppdrag over hele Haugalandet.

Arne Kristiansen har vært med i bandet helt siden starten, han har vært det samlende midtpunktet og den som holder musikktradisjonene i bandet i hevd. I et intervju har Kristiansen sagt om den største forskjellen på da og nå at de nok ikke var så gode som de selv trodde i starten. Men det var eksklusivt å spille i band. I dag må du være høyt oppe i popkarusellen for å kunne farte rundt og turnere slik som vi gjorde.

The Rebells har øvelse ca. én gang i måneden og spiller opp til dans en gang imellom.

Kuriosa
The Rebells har deltatt i dansegallaer i lag med blant andre Vikingarna, Skandinavia og Septimus, og de har hatt backingoppdrag for Hans Petter Hansen.

Diskografi
De seneste årene har Rebells gitt ut to kassetter med coverlåter som er blitt solgt lokalt.

Bildegalleri

Kilder

Skien, Torkelsen, Wold:
Det gjekk på engelsk og norsk. Popmusikk i Rogaland til 1975

Vormedal:
Historien om Haugalandet. 1960-tallet

Backbeat.no (artikkel av Finn Willy Fosen)

Bilder: Aage Bu