Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Lystig visegruppe fra Åkrahavn på Karmøy, dannet i 1962 av Karl Magnus Sjøen, Oddvar Andreassen og Sverre Jensen.

Andreassen og Sjøen studerte ved musikkonservatoriene i Oslo og Bergen.Jensen hadde økonomisk utdannelse og arbeidet i Bergen Bank avdeling Karmøy. Dette var tre intelligente, dyktige og ikke minst musikalske unge menn som hadde mot til å gå nye veier. Gruppen ble populære på haugalandet. De lagde show og etterpå ble det spilt opp til dans, da ofte med Kjell Flotve og Sigmund Liknes som ekstra forsterkninger.

Navnet tok de etter tittelen på en av sangene de fremførte; «Tresko og busserull». Trioen hadde årlige opptredener på juletilstelninger i Åkrahavn den første tiden, men ble oppløst da Jensen døde i en bilulykke, bare 24 år gammel. Gruppen startet opp igjen i 1975, nå med Sjøen, Andreassen og Lasse Pedersen.Trioen hadde en lokal, usnobbet og folkelig forankring. Forfatteren Erling Nygård fra Ådland og særlig åkrabuen Loffens viser med temaer fra sjøen og fiske,var inspirasjonskilder.

Bandmedlemmene kjente de ramsalte historiene fra Karmøy; de hadde kulturen og folkelynnet under busserullen. Uærbødig slengte de dritt i alle retninger. Men de var ikke ondskapsfulle, slik mange underholdere i dag oppfattes. Framfor alt var de dyktige, skolerte musikere og de hadde en meget fin menneskelig egenskap - selvironi. De hadde evne til å le av seg selv og var heller ikke redde for å drite seg ut.

De deltok i TV-programmet Ferske fjes i 1977, hvor de fremførte to egenkomponerte viser. Audun Tylden i Polygram så programmet og tilbød gruppen plate­kontrakt. Samme år kom debuten Suddeli-duttan-dei – en samling viser med sterke innslag av både det maritime og det morsomme.

Pedersen forlot trioen året etter på grunn av dødsfall i familien. Hans etterfølger ble Gunnar Andersen, en erfaren revyskuespiller som allerede hadde gitt ut en LP på egen hånd. Andersen var en flittig låtskriver, og dermed i stor grad ansvarlig for at 3 Busserulls ble favoritter landet over blant et publikum som satte pris på lette toner med tidige, treffende og til tider grovkornede tekster. Andersen dro også gruppen over i mer revyaktige sceneshow med masser av kostymeskift. De årlige revyene i hjembyen samlet alltid fulle hus.

Den musikalske stilen ble gradvis forandret fra sjømannsviser på de første platene til dansemusikk på de siste. Mange av platene var spunnet rundt et tema, så som livet langs kysten (Suddeli-duttan-dei, På ’an igjen og Mytteri), den ramsalte vestlending (Rabbagast), oljebransjen (Oljefeber) og nordmenns drikkevaner og dobbeltmoral (Piker, vin og 3 Busserulls), og gruppen ble hjulpet i studio av bransjens beste musikere og produsenter. Blant musikerne kan nevnes medlemmer fra Popol Ace, Jonas Fjeld Band, Sambandet og Lava. Produsenter på de forskjellige platene var Johnny Sareussen, Åge Aleksandersen, Freddy Lindquist, Jan Paulsen og Ola Selvær. De samarbeidet også med folk som Hege Schøyen, Kirsti Sparboe, Ole Paus, Einar Schanke, Yngvar Numme, Wenche Foss, Øystein Sunde, Harald Heide-Steen jr. og Rolv Wesenlund.Det meste av materialet var egenkomponert, med unntak av enkelte bidrag fra Ove Thue, Reidar Brendeland (som senere også var medlem), Morten Lorentzen og radarparet Monrad Holm Johnsen/Josef G. Larssen.

Besetningen var stabil frem til 1986, da Andreassen mønstret av og ble etterfulgt av Reidar Brendeland fra Vestlandsfanden. Brendeland hadde lenge forsynt gruppen med sanger, deriblant den populære «Plommer i Hardanger» i 1980, og han rakk å være med på to LP-er før han sluttet for å starte opp igjen Vestlandsfanden. Gruppen hadde i mellomtiden forkortet navnet til Busserulls, og Sjøen og Andersen valgte å fortsette som duo. Andersen takket for seg i 1990, og satset på en karriere som programleder i diverse sammenhenger på TV. Etter å ha gitt ut soloplaten En busserull på loffen i 1995, ble Sjøen overtalt til å blåse nytt liv i navnet Busserulls. Ny makker ble 22 år gamle Eigil Fagerland, og de ga ut CD-en Bill. mrk. «krisehjelp» på det lokale selskapet J-KT Records i 1997, og reiste også land og strand rundt med sitt show, før Sjøen ble tvunget til å trappe ned av helsemessige grunner. Han døde 30. mars 2002 etter lang tids sykdom.To år senere døde også Oddvar Andreassen, 60 år gammel.

Busserulls fikk aldri Spellemannprisen, og de høstet svært få rosende ord fra landets musikkjournalister – dette til tross for at hver plate inneholdt minst én landeplage. Til gjengjeld hadde platene så jevne salgstall at det en gang ble foreslått å innføre abonnementsordning på dem. Trioen fikk også heder og ære på annet vis; de fikk Jens Book-Jenssens minnepris og FN-Ola-prisen, hjalp til med opprettelsen av FN-soldatenes hjelpefond, holdt over 2000 forestillinger og gledet titusener av nordmenn som setter pris på god og fengende underholdningsmusikk med tekster som kaller på latteren.

Høsten 2000 kom gruppen nok en gang i medias fokus, da den doble samleplaten Kan du huska ble utgitt. I den anledning laget Gunnar Andersen et 3 Busserulls-show sammen med Tore Handeland og Geir Halleland. Denne trioen har siden opptrådt med en forestilling spunnet rundt historien om vestlandets sjømann, oljearbeider og sjøkultur – alt fortalt gjennom sangene til denne populære trioen fra vest.Senere ble Jostein Hveding og Kurt Johansen fra duoen Synth å le gruppens nye medlemmer.

I 2013 var også Fagerland tilbake med Busserulls-soloshow, og i mai samme år kom en ny singel, med fem nye sanger og nytt image, samt mange av de eldre sviskene. Fagerland takket Karl Magnus Sjøen for å ha gitt ham muligheten til å opptre, og showet er derfor tilegnet 'Pirion'.

I 2015 kom de med festkonserten «Lått og løye i 40 år», på iniativ fra byrået YesMan. Med seg på laget hadde de Torbjørn Økland, Jan Toft , Mia Gundersen, Reidar Brendeland m.fl. Samme år døde Jostein Hveding.Kurt Johansen forlot Busserulls på slutten av året. Etter dette har det vært Gunnar Andersen solo og 4 manns band Busserulls Jubalon Orkester.

I 2018 gjorde Andersen et sideprosjekt sammen med Reidar Brendeland, To Fandens Busseruller. Han har også gjort flere show sammen med Lasse Pedersen

Medlemmer:
Nåværende:Gunnar Andersen

Tidligere: Karl Magnus Sjøen, Oddvar Andreassen, Sverre Jensen, Reidar Brendeland, Eigil Fagerland, Lasse Pedersen,Jostein Hveding , Geir Halleland, Kurt Johansen

Assosierte musikere: Ivan Storm- Juliussen , Kjell Mangor Flotve, Alexander Flotve, Teddy & The Hot Shots, Lomax, Bjarne "Bamse" Anvedsen

Medlemmene i Busserulls har spilt i flere band , se under "Verdt å sjekke ut"

Opplev musikken

SpotifySoundcloudYoutube