Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Tollefsen Trio/Orkester

Etablert/født: 1930
Virksom: 1930 -1980

Familien Tollefsen er en av de virkelige veteranene innen jærsk dansebandmusikk.

Det startet allerede i 1930 og holdt det gående helt frem til 1980.Det var det Tønnes Tollefsen, far til brødrene Leif, Finn og Tor, som startet Tollefsen Trio. Han spilte trommer og hadde før andre verdenskrig 1940-45 med seg flere musikere som reiste rundt i distriktet på dansespillinger. Blant annet var flere trekkspillere med i ulike perioder- blant andre Martin Rosengren, Martin Knutsen og John Grødeland-som alle var flinke musikere. Ellers var Torfinn Anfinsen med på fiolin.

Finn Tollefsen begynte å spille trekkspill på dans sammen med faren allerede som sekstenåring. Broren Tor var med på saksofon. Første spillejobb for Finn var på Hommersåk. Denne trioen spilte ellers i Sandnes Turnhall, Ålgård, Oltedal, Ganddal, Bryne, Varhaug, Vigrestad, Brusand, Sviland og mange andre steder. En tid var Svein Knoph (gitar) og Reinhart Huse (bass) med i besetningen.

Etter ombygningen på Hotell Sverre ble Tollefsen engasjert til å spille på restauranten der, kalt Terrinen. Da bestod orkesteret av brødrene Finn og Tor, Stein Urdal (bass) og Karsten Ånestad (trommer). Senere var også Einar Arnøy med på slagverk en periode, det samme med Magne «Maggi» Heigre og Svein Reinertsen. Oskar Svendsen spilte en tid bass. I tillegg var gitaristen Per Larsen- kanskje best kjent fra Stavanger-orkesteret Starlight-med i Tollefsen noen år.

Orkestret var svært populære, og holdt konserter over hele Jæren. I en periode ble det mye restaurantspilling- blant annet på Hotell Alstor, Victoria Hotel og Hotel Sverre. 1970 ble det fast spilling på Fevik Strand Hotel. De tok over etter pianisten Finn Vaaland da han døde. Der spilte de i fem sesonger fra 23.juni til 15.august. På dette punktet var Tollefsens karriere på topp.

I 1980 ble det i midlertidig slutt for orkesteret, men Finn spilte videre en stund alene på Hotel Sverre. Senere ble en av sønnene, Tor Inge, med på trommer. Da han reiste i militæret overtok neste sønn, Finn Børre, stikkene.

I tillegg til danse-og hotellspillingene hadde Tollefsen også en del opptredener på bryllup. Og andre private festarrangement. De var også en gang gjester i Siddis Radio.

Under minnekonserten i Sandnes kulturhus høsten 2000 fikk Finn Tollefsen Nostalgiprisen for sin musikalske innsats gjennom tretti år.

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙