Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Finn Vaaland var en populær kapellmester fra Stavanger.

Finn Vaaland vokste opp i en storfamilie fylt med sang og musikk. Han fikk tidlig sin første pianoundervisning av moren Elisabeth. Han bevegde seg så videre med å spille i korpsene til Våland skole og St. Svithun. Etter å ha utviklet seg til en dyktig trombonist, ble Finn inventar i Stavanger byorkester, der han var engasjert i ni år.

Men tangentene sviktet han ikke. Finn var stort sett selvlært på pianoet, og ble fort en svært kompetent underholdningsmusiker. Vaaland var en svært allsidig musikant. Han ble blant annet en av Norges første eiere av et hammondorgel, og følte seg ellers svært bekvem bak trekkspillet. Vaaland trakk til seg enorme kunnskaper innen harmonilære og musikkteori, noe som hjalp ham veldig med arrangeringen.

Finn Vaaland klarte som voksen for det meste å livnære seg av musikken. En av hans faste oppdragsgivere var direktør Axel Lund. Han spilte mye på Sola. Ved Fevik strandhotell i Grimstad fikk han livnet opp sommersesongen 37 ganger på rad. Han ble hyret inn som kapellmester ved uhorvelig mange anledninger, også i Sverige og Danmark. I sine tre siste leveår ledet Finn det musikalske ved Rogaland teater.

I 1968 fikk Finn Vaaland utdelt Stavanger bys kulturpris i felleskap med pianist Helge Helvig. Året etter sviktet hjertet hans under en fisketur med en kollega. Finn Vaaland ble 52 år gammel. I 1964 hadde broren Trygve omkommet plutselig, under en fisketur med båten See Queer.

Finn Vaaland etterlot seg et tomrom i familien og Stavanger. Han var kjent for sitt strålende humør og sin i intensitet når det gjaldt musikalsk arbeidet. Selv om det nok var underholdningsmusikken som tok opp det meste av tiden, lå den klassiske musikken Finns hjerte nærmest. Med stor glede kunne han spille Mozart og Beethoven. Hans repertoar rangerte fra både nyere og eldre slagere til internasjonale folkemelodier. Med sin stilsikre smak, etterlot Finn Vaaland seg et fornøyd publikum. Han kunne også opptre på scenen. I 1955 spilte han en treskkspillende Theodor Olsen i "Maktå på Straen".

På 1930-40 tallet ledet Finn Vaaland orkesteret Swing Boys. Disse slo seg sammen til en supergruppe med Snappy Swingers i Rhytmicans/Rytmikanerne..

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙