Arne Hausken (1895-1963)

Arne Hausken foto: Rogaland

Frukt og tobakk-handler Arne Hausken var en velkjent komiker i hjembyen Stavanger, med store kunstneriske lidenskaper. Han var skuespiller, sanger, humorist og låtskriver. Arne komponerte flere melodier og tangoer , samt musikk til teater.

Forretningen i Løkkeveien var jobben, men Hausken åndet for teater og musikklivet. Han han flere roller ved teateret som karakterskuespiller eller i operetter.  I 1946 opptrådte en skadet Hausken under musikalen "Den Glade Enke" etter å ha vært i en bilulykke. Arne Hausken spilte Teodor i Leiv Isaksens Maktå på Straen og i noen av Ole Hadlands operetter

Hausken var i sitt ess som humorist, og skapte mye glede med sine karakterer under direktør Rundquist i Stavanger Fornøielsespark. Han var ellers iniativtaker til teateret “Påfuglen” I Bjergsted. 

Arne var en talentfull låtskriver, med populære viser som “Dorga makrell” , "Brøl Stavanger" (en gang fikk han publikum til å brøle for kronprinsen under et besøk) og “Ridetur”. Sangene var for det meste lystbetonte, men Hausken kunne og presentere mer seriøse ting, for eksempel i en  etterkrigsvise om Hitler. Hausken tonesatte "Minnenes Vals" og  "Underet skjer" (skrevet av Theodor Dahl) , sunget av Magnus Samuelsen .Han komponerte ellers tangoer, som "Hvorfor", og musikk til teaterstykker som Olaf Amundsens "Delirium Tremens". 

Arne Hausken ble husket som hyggelig og sympatisk mann. Selv om han hadde vært syk i en periode, var overraskelsen stor når dødsfallet skjedde under hagearbeidet i Hillevåg.

 

Spotify: 
Video: 
Kilder: 

Rogaland

Stavanger Aftenblad

NB

Arne Hausken (1895-1963)
Etablert/født: 
1895
Beliggenhet: 
Forfatter: 
JoarKvanvik

Siste oppdateringer

Innleggsdato: 26.01.2021 - 10:47
Oppdatert dato: 09.05.2023 - 12:56
Sist endret av: Joar.Kvanvik
Toggle menu