Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Anders Homme (1917-1951)

Etablert/født: 1917

Anders Bjørnson Homme fra Stavanger/Marnardal ble kjent som Sørlandets trekkspillkonge, men også beskrevet som Stavangermusiker. Han var bosatt og aktiv i fødebyen i en periode på 30-tallet.

Anders Homme hadde mesteparten av oppveksten på Laudal. Han lærte seg noter og ble raskt ansett for perfeksjonist å være. Anders var så sjeldent god at flere av de største trekkspillimportørene sponset hans turneer i Sverige, Danmark og Tyskland. Broen Ulf (som døde ung alder av turberkolose) og søsteren Ingrid, var også svært musikalske trekkspillere.

I 1937 spilte Anders Homme inn plate for et honorar på 250 kr. Dette året slo Homme seg ned i fødebyen Stavanger, etter å ha spilt med Kringkastingen og hatt en rekke opptredener i Oslo. Her drev han i en periode et musikkstudio sammen med Jens Larsen, sønnen til trekkspill-legenden. Jens Andreas Larsen. Anders ble en gjenganger i norsk og dansk radio, enten solo eller sammen med Hommes trio. Han holdt flere offentlige konserter i Stavanger, blant annet til inntekt for finske flyktninger i 1939.

Anders Homme lagde egne komposisjoner, og ga ut sitt eget notehefte «Trekkspillfavoritter». Men siden mange trekkspillere på denne tiden ikke kunne noter, ble ikke populariteten så stor. Anders var på mange måte forut for sin tid, og fikk ikke den store annerkjennelsen her i Norge som han kanskje burde hatt.

Høydepunktet i Anders Hommes karriere kan ha vært da han fremførte sin egen komposisjon «Åsehei» (oppkalt etter et område rundt hjemgården i Laudal) under en artistgalla i Berlin.

Anders Homme døde plutselig i 1951, hjemme på Laudal.

Bildegalleri

Verdt å sjekke ut

Kilder

Hæla i taket-forfatter:Hege Opseth

Stavanger Aftenblad