Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Komponist, pianist og kunstmaler .Sønn av Jens Andreas Larsen (1856-1925), Stavangers første "platestjerne".

Jens Larsen f. 22 apr 1910, d. 14 mar 2000. (nr. 5 i en søskenflokk på 8)

Gift med Tordis Husebø. Han var sønn av Jens Andreas Larsen (1856-1925)

Jens vokste opp på "straen" i Stavanger og forble alltid en ekte "strandagutt". Etter fullført skolegang på St. Svithun skole, reiste han til Amerika, der han for det meste bodde hos sin søster Jessie og Ole Torkildsen i 19. North Larke street i Albany, N.Y. Her fikk han satt opp et svingstang apparat i bakgården, som han trente på. Han livnærte seg med maling og musikk, felt som senere kom til å prege livet hans.

Etter 3 år kom han hjem og utdannet seg til dekorasjonsmaler og skiltmaler. Han tok senere svennebrev som maler og startet egen forretning, der han på det meste hadde 20 ansatte. Han avsluttet sin yrkeskarriere i begynnelsen av 1980-tallet. Han var en dyktig fagmann og hadde også flere verv i malermesterforeningen.

Jens hadde en utpreget kunstnernatur, noe som ga seg utslag i kunstmaling, men kanskje aller mest i aktiviteter innen musikk. I barndomshjemmet ble han tidlig eksponert for det profesjonelle musiker-miljøet i Stavanger gjennom faren, med samme navn, som på den tiden var en kjent kunstmaler og musiker.

I dette miljøet ble det stilt strenge krav til kvalitet, og Jens fikk en utdannelse som var få forunt på den tiden. Han lærte å spille piano, cello, fløyte og trekkspill, og behersket både klassisk, jazz og dansemusikk.

Etter å ha gjennomført studier i harmonilære, begynte han å komponere. Han skrev marsjer, viser og mer slagerpregede melodier, alt like velskrevet med en fremtredende grad av musikalitet. Han hadde "The best head of the hole bunch", som broren Leif uttrykte det.

Flere av hans verk ble brukt i teatersammenheng, og ble også spilt av det den gang så populære "Stavangerensemblet". Gardens musikkorps har i mange år hatt hans "Parademarsj" i sitt faste repertoar. Av tilskudd til det lokale musikkmiljøet kan nevnes stavangervisen "Det e' noge a' ent det".

I 1941 vant Jens en konkurranse om gjennomgangsmelodien til en av de tidlige norske lydfilmene "Hansen og Hansen". Han vant i konkurranse med flere av de mest kjente komponistene på den tiden. Vinnermelodien, tangoen "Te quero" ble sunget av Hovedrolleinnhaver og Regissør Alfred Maurstad selv i filmen. Melodien hadde tekst av Finn Bø og ble utgitt på 78-plate på Columbia. På platen synger Olav Werner til akkompagnement av Øivind Bergh Og Hans Bristolorkester.

Helt til det siste trakterte Jens pianoet, til stor glede for beboerne på Slåtthaug sykehjem, og alltid med samme harmoniske eleganse. Gjennom sin musikk ga han mye til omgivelsene, ikke minst til den nære familien.

Han vil bli savnet av mange, men musikken hans vil leve videre etter ham. Han vil også bli husket for sine vittige kommentarer, som var karakteristisk for ham helt til det siste. ( Fritt fra nekrolog i Stavanger Aftenblad, onsdag 22. mars 2000)

Digitalarkivet: Emigrants from Stavanger 1825 - 1970:

"Stavanger Jens Larsen født 1910 reisedato 07.08.1929, yrke Skimaker U hjemsted Sømmesmuget 1 NORGE USA D.N.Amerika 1R 1227"

Var 3 år i USA. Her reiste han rundt og spilte på forskjellige plasser. Bodde som enkemann en tid på Tjensvolltorget 22, Stavanger. Arbeidet også som donkeymann på båter langs kysten av Amerika.

Hans sønn, Jens Torolf Larsen, ble lede for musikk og dans linjen ved Bjergsted,

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙