Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Norsk noice-rock band fra Haugesund med som lenge hadde base i Oslo, nå i Sverige , etablert i 2001 og med Kjetil Nernes som frontfigur. Spellemannvinner, men mest kjent utenfor Norges grenser.

Bakgrunn for etablering

Bakgrunn for navnet
Navnet Årabrot er hentet fra en søppelfylling i Haugesund med samme navn. Her har lokale myndigheter også plassert en skole for urolige ungdommer. Bandet sier selv om navnet at på samme måte som disse søppeldyngene er en gjærende oase av lukter og væsker som gjennom årene vil mutere inn i udefinerbare masser, er Årabrot et band som kontinuerlig utvikles i noe mer rått og fengslende.

I Tyskland er bandet blitt kalt Papegøyebrot (ara, brot), mens i amerikansk presse har bandet blitt omtalt som Arab Rot.

Besetninger

Nåværende:
”K:N” (Kjetil Nernes) – gitar, vokal, låtskriver

Karin Park-piano,keyboard, vokal (2013-)

Assosierte:

(Stian Skagen – noise artist)

Emil Nikolaisen- live bass (2013-)

Åse Bredeli Røyset (live bass 2011)

Magnus Nymo (live bass 2011)

Tidligere:

Magnus Nymo: slagverk

"Deadly Nightshade” (Jon Øvstedal) – bass, keyboard, gitar
“Sofus K” (Kristian Kallevik) – bassgitar (2001-2003)

“Marakel” (Vidar Evensen) – slagverk og visuals (2001-2013)

Sjanger – typisk for bandet
Bandets grunnlag er noise-rock, men har sterke elementer av industriell musikk og noise. Årabrot har også en dramatisk komponent der historier blir fortalt og følelser blir utlagt på måter som er nærmere de komposisjonsmessige teknikkene i eksperimentell film og teater enn tradisjonell sangstruktur. Tekstmessig er de dradd mot det som kombinerer elementer av det de regner som to av de mest stimulerende arbeider av mennesker: Bibelen og pornografi. Årabrots noe egenartede stilart kan dels forklares med ulike impulser innad, men tre artister binder dem sammen: Ministry, Captain Beefhart og Nirvana. På den måten forenes støy, avantrock og melodiøs punkrock som har blitt Årabrots varemerke.

Gjennombrudd/høydepunkter
Årabrots kjernen i fra 2001 besto av Kjetil Nernes og Vidar Evensen.. Fra 2013 og fremover har det vært Nernes og Karin Park.

Med en anerkjennelse av at markedet i Norge var for lite for deres musikk, la de opp til europaturneer tidlig i karrieren.

Etter å ha gitt ut flere singler og ep-er, debuterte Årabrot med langspillplate i 2005, Proposing a Pact With Jesus, og ved utgivelsen av den sa bandet at de er anti-Van Halen, anti-skolerte og anti-teknikk. Det viktigste er at musikken kommer fra hjertet. De mener at norsk rock i dag i altfor stor grad virker å være preget av band som sitter i øvingslokalet og tenker på hva som er riktig i forhold til publikum. De spiller ikke ”sær” musikk for å være sære, men fordi det faller naturlig for dem. Proposing a Pact With Jesus er en oppvisning i høylydt, melodiøs og dramatisk buldrerock som en ikke opplever så ofte i Norge.

På utgivelsene har Årabrot samarbeidet med produsenter som Billy Andersen (bl.a. Melvins, Neurosis), Emil Nikolaisen (Serena Maneesh) og Steve Albini (Nirvana, High on Fire). Samarbeidet med amerikanske Andersen har gjort omverdenen mer oppmerksom på Årabrot. Med Andersen som produsent ble de knyttet naturlig opp mot uttrykket til storheter som Jesus Lizard, Melvins og Butthole Surfers.

I 2009 kom den første nominasjonen til Spellemann i klassen metal band for det mange betegnet som et mesterstykke, albumet The Brother Seed. Albumet fikk også mye internasjonal oppmerksomhet. Da hadde kritikerne allerede jublet for de to EP-ene som ble gitt ut samme år: Absolute Negativism og I Rove og en dobbel-LP med sideprosjektet Nernes/Skagen.

I 2011 vant de Spellemannprisen i klassen metal band for albumet Solar Anus.

Årabrot består nå som duo med Kjetil "Tall Man" Nernes og Karin "Diva" Park, basert på den svenske landsbygda. Stilen blir beskrevet som "Norwegian Gothic".

Kuriosa
Årabrot avsluttet en nidagers turné etter at vokalist Nernes blew his lung etter det første showet. Samme Nernes sin riffarm har stålimplanater etter å ha blitt tatt hånd om av politiet og en hund. Bandet liker å fortelle at bandets regulære kvinnelige roadie også vant en tissekonkurranse med David Yow og The Jesus Lizard.

Utmerkelser
Spellemannpris 2011 for albumet Solar Anus i klassen metal band.
Nominasjon i 2009 for The Brother Seed i klassen metal band.

Diskografi
Marionettes/Bogus Boogie 7” (Safe As Milk Rekords, 2001)
Rogues Gallery 12” (Safe As Milk Rekords , 2003)
The Moneyshot 7” (Norway Nat Rekords, 2005)
Proposing a Pact with Jesus CD (Norway Rat Records, 2005)
Rep.Rep CD (Norway Rat Records, 2006) Singel og video – Fumble Finger
HGSD 7” (Norway Nat Rekords, 2007)
The Brother Seed CD (Norway Rat Records, 2009) Singel – Holes/Fake Dimitri
Arabrot/concept virus - Absolute Negativism EP (Norway Rat Records, 2009)
I Rove EP (Fysisk Format, 2009)
The Brother Seed LP (Fysisk Format, 2010)
RepRep 2x12 LP (Urquinaona Records, 2010)
REVENGE CD+2x12 LP (Fysisk Format, 2010)
The Wretched Child/Ruby Flux 7” (Norway Rat Records, 2010)
Årabrot/Okkultokrati – split 12” (Fysisk Format, 2011)
Madonna Was a Whore 7” (Norway Rat Records, 2011)
Solar Anus CD/LP (Fysisk Format, 2011)

Mæsscr 12" (Fysisk Format, 2012)
Arabrot (Fysisk Format, 2013)
I Modi (Fysisk Format, 2014)
You Bunch of Idiots 12" (Fysisk Format, 2015)
The Gospel (Fysisk Format, 2016)

Se også: Squeel, Hush Puppies, Nernes/Skagen

Opplev musikken

SpotifyYoutubeInstagram

Lenker

Lenke hjemmeside
Arabrot.com

Kilder

Internett:
No.wikipedia.org
Ballade.no
Arabrot.com

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙