Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Chromatic ble startet i 1959 i Sandnes. Det var et 6-manns orkester med to saksofoner, bassgitar, gitar, trekkspill og trommer.

Chromatic ble stiftet i 1959 og holdt på til 1964. De har senere hatt gjenforeninger.
De som var med lengst var Olav «Billy» Birkeland (saksofon), Richard «Ricky» Ditlefsen (saksofon), Svein Ditlefsen (bass), Finn M. Fuglestad (rytmegitar), Sigurd Øvestad (slagverk), John Sjursen (trekkspill)

På den tiden var saksofon med i de fleste danseorkestre, men Chromatic var vel et av de få (kanskje det eneste) med to saksofoner og bassgitar. De fleste danseorkestrene hadde trekkspill, gitar og slagverk, og noen få hadde vokalist.

Før spillingen i gang var Leon Tostensen med på trommer. Magne «Maggi» Heigre var med på de første spillingene, mens Tor Stangeland overtok trommene da førstnevnte gikk over til Red River. Da Stangeland sluttet, hadde heldigvis Øvestad kommet tilbake fra militæret. Han hadde tidligere også spilt i Red River, men de hadde heldigvis Heigre.

Den aller første spillejobben vå på en årsfest for Ulf på Aduseverket på Hana. Da var Harald Jacobsen med på trekkspill. Da gruppen senere spilte på Hetland videregående skole, vakte de oppsikt blant elevene med sine to saksofoner. R. Ditlefsen og Øvestad stod for transporten, men de hadde som oftest bare en bil.

I sine glansdager spilte Chromatic opp til 4 ganger i uken rundt om hele distriktet. Det var lite sang til å begynne med, men en stor mann ved fornavn Per var med en periode som rockesanger. Men det gikk ikke helt knirkefritt, da han ofte startet i helt feil dur en avtalt. Repertoaret var preget av Billy Vaughn. Øvingene foregikk på rundgang i stuene til medlemmenes foreldre.

Musikken endret etter hvert karakter, og da Birkeland reiste i militæret kom Beatles på banen. Da forsøkte Fuglestad og S. Ditlefsen seg med mer eller mindre hell på sang- blant annet med «He loves you yae yae». Under den første sangopptredenen på Høle, lagde noen skikkelig gjennomtrekk, slik at notene med tekstene forsvant fra scenen. Da ble det mye «yae yae»

Januar 1962 var det militærtid, men Fuglestad og S. Ditlefsen startet orkesteret opp igjen i 1963. Men det ble kun holdt gående til litt ut i 1964.

Noen av musikerne har vært aktiv i andre orkestre i alle år, mens andre hadde parkert inntil guttene fikk spørsmål om deltakelse på mimrekonserten i Sandnes i 2000

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙