Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Norsk jazzmusiker, født i Stavanger 24. mars 1948. En markant formidler av jazzens frieste former, og har bidratt eller vært sentral på over 50 innspillinger.

Musikalsk bakgrunn
Frode Gjerstad startet med å spille improvisert musikk som trompetist i 1968. Kort tid etter begynte han med tenorsaksofon. Fra 1971 til 1975 oppholdt han seg i Lund i Sverige og her møtte han folk som var interessert i hans type musikk.

Sjanger – typisk for artisten
Altsaksofon er hovedinstrument. Han spiller også andre typer saksofon, ulike klarinetter og fløyte.

Gjennombrudd/høydepunkter
Han kom tilbake til Stavanger i 1975 og fram til 1980 var han medlem i gruppa ”Ida Lupino”, som blant annet gjorde et kassettopptak i 1979. I 1978-79 hadde han i tillegg sin egen Frode Gjerstad Unit.

I 1975 begynte han også å samarbeide med keyboardist Eivin One Pedersen og de startet utforskingen av improvisert musikk. Da Frode Gjerstad i 1981 etablerte plateselskapet ”Circulasione Totale” var det med frijazz som spesialitet, og samme året gav han og Pedersen ut tre kassetter med improvisasjoner.

I 1981 spilte de sammen med den britiske trommeslageren John Stevens for første gang, og dette fikk en stor betydning for Gjerstad, både musikalsk og personlig. Gjennom Stevens ble Frode kjent med britiske improvisatorer og ble kjent med deres måte å spille på. Gjerstad og Stevens ledet trioen Detail. Eivin One Pedersen var med som pianist i 1981-82. Johnny Dyani spilte bass fram til han døde i 1986 og ble erstattet med Kent Carter fra 1987. Frode Gjerstads samarbeid med John Stevens varte fram til Stevens’ død i 1994. Da ble også trioen oppløst. Detail gav ut til sammen 14 innspillinger.

I årene 1983-85 hadde Gjerstad også kvartetten Accent, som i 1983 gav ut kassetten In off.

At Gjerstad valgte å spille med utenlandske musikere, var ikke tilfeldig. Det var på denne tid ingen tradisjon for frimusikk i Norge. Flere unge musikere kom imidlertid etter da klubben Blå åpnet i Oslo i 1996.

Frode Gjerstad drev fra 1984 gruppa Circulasione Totale Orchestra. Dette var en større gruppe stort sett med norske musikere, hovedsakelig fra Stavanger. Gjerstad spilte på denne tida i gruppa Detail sammen med Stevens og Dyani, og han følte behov for å viderebringe det han lærte av dem, til yngre musikere. Navnet kom ut fra ideen om at folk ville komme og gå.

Bandet er blitt brukt til å presentere Gjerstads egne komposisjoner, men like viktig var det en workshop der unge mennesker kunne bli kjent med frimusikk, en spennende praksisplass. Bandet var i stadig endring med nye besetninger. Under Moldejazz i 1989 var det 13 personer i bandet, og de framførte Frode Gjerstads bestillingsverk Dancemble. Verket kombinerte frie improvisasjoner, komposisjoner, rapping og scratching. Bandet spilte til sammen to ganger på Moldejazz. Bandet var aktivt fram til 1995 og gav i denne perioden ut tre innspillinger; Accent i 1987, Enten eller i 1992 og Recycling Grieg i 1995. De gjenoppsto de i 1998 og gav da ut albumet Borealis.

I 1998 bestemte han seg for å utvikle kjernen av Circulasione Totale Orchestra til trioen Frode Gjerstad Trio. Der er Paal Nilssen-Love på trommer og Øyvind Storesund på bass med. Trioen debuterte på Nattjazzen i Bergen i 1999. Trioen har turnert i Norge, Sverige, Danmark, Polen, Italia, Østerrike, Portugal, England, Canada og USA og de har gitt ut fem album.

Innimellom har Frode Gjerstad spilt med en rekke musikere i ulike sammenhenger, noe som har resultert både i innspillinger og turneer og festivaldeltakelser i Norge, USA og Europa. Blant musikerne han har samarbeidet med er Peter Brötzmann, Evan Parker, Derek Bailey, Bjørn Kjellemyr, Terje Isungset og William Parker.

I 1995 deltok Frode Gjerstad i den første frijazzfestivalen i København.

Gjerstad har mottatt flere utmerkelser fra forskjellige grupperinger og har vært aktiv i Norske Jazzmusikeres Forening, så vel som i komiteen for Norwegian Contemporary Music Federation.

Da han i 1996 (1997?) ble utnevnt til Årets jazzmusiker i Norge, var en del av prisen en konsert der han fritt kunne velge hvilken musiker han ville bruke. Dette ble det første møtet med Hamid Drake og William Parker. Konserten ble en turné i 1997 og i USA i 2000.

En annen viktig musiker for Frode har vært pianisten Borah Bergman fra USA. De møttes i 1994 og har både spilt duo og senere trio, først med Evan Parker og senere med Peter Brötzmann.

Sammen med den engelske bassisten Nicholas Stevens hadde han gruppa Calling Signals med ulike musikere tilknyttet seg.

Nicholas Stevens og Frode Gjerstad har også trioen Instinctual Eye sammen med perkusjonisten Kevin Norton fra USA, som Gjerstad møtte i 2004.

Møtet med Lasse Marhaug åpnet for elektronisk musikk hos Frode Gjerstad. De har både hatt konserter og gjort innspillinger sammen. Frode begynte på denne tiden å spille klarinett, og Lasses sound åpnet mange nye muligheter.

Et annet elektronisk prosjekt han var innom i cirka ett år, var Ultralyd, men der ble lydnivået for høyt for mannen født kort tid etter krigen!

Hans seneste prosjekt er en kvartett med USA-klarinettisten Sabir Mateen, Paal Nilssen-Love og den danske elektriske bassisten Peter Friis-Nielsen.

Utmerkelser
1996 (1997?): Kåret til ”Årets jazzmusiker av Foreningen Norske Jazzmusikere.
Hedret med norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen for 2008.
Fikk Stavanger kommunes kulturpris i 2010.

Diskografi

Kommer

Lenker

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙