Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Hans Petter Hansen (1948-2020)

Etablert/født: 1948
Virksom: 1967 -1981

Hans Petter Hansen, født 28. februar 1948 i Stavanger død 6. februar 2020, popsanger med en imponerende sangstemme. Spesielt kjent for sangen "Jeg kommer snart igjen", som var sangen på b-sida på hans debut-singel i 1974. Debuterte som sanger i 1967 med artistnavnet Pete Hansen og var gjesteartist i countrybandet Hank Malvin & The Hillbillys. Hans Petter Hansen avsluttet sin artistkarriere på heltid i 1981, men la aldri sangen vekk.

Oppvekst

Hans Petter Hansen ble født i Leigvollsgata på Bakkeland ved Bjergsted. Seinere flyttet familien til Løkkeveien 62.
Hans Petter Hansen hadde jobb på Rosenberg Verft i Stavanger, og må være Norges mest kjente platearbeider.

Musikalsk bakgrunn

Hans Petter Hansens sangtalent kom for dagen i påsken 1967 da Hansen sammen med en gjeng i Rosenberg besøkte bedriftens feriehjem på Mydland i Sirdalen. Blant dem som var med var gitaristen Leif Frøiland - Frøi'eren. 19 år gamle Hans Petter Hansen hadde aldri sunget før, men begynte å nynne med da Frøiland begynte å klimpre på gitaren. Frøiland la melodien en halv oktav opp, og da satt den: Hans Petter Hansen sang klokkeklart og med et bemerkelsesverdig volum. Hans Petter Hansens sangkarriere var begynt.

Akkompagnerte band

Frøiland spilte i Hank Malvin & The Hillbillys og inviterte Hans Petter Hansen til å være med. Uka etterpå sto denne annonsa i Stavanger Aftenblad: "Hank Malvin & The Hillbillys. Gjesteartist Pete Hansen, for første gang på norsk scene!"

Dette bandet hadde allerede en vokalist (Hank Malvin). Hans Petter Hansen tok derfor med seg en gjeng for å danne bandet Nameless Five.

Etter at Nameless Five ble oppløst, reiste Hans Petter på turné med en rekke band, blant andre Terry & Lenas Orkester, Kjell Karlsens orkester og Ole Ivars. Han sang også sammen med Hanne Krogh og Bjøro Håland.

Våren 1975 ble han invitert av Ola Selvær til å synge med Staccato. Hansen hadde da sluttet på Rosenberg, og krevde årslønn for å være på veien med Staccato i tre-fire måneder i året. Betingelsene var ikke vanskelige å innfri; med Hans Petter Hansen på laget kunne Staccato velge og vrake i oppdrag. Hans Petter Hansen sang i Staccato fra 1975 til 1981.

Gjennombrudd/høydepunkter

Hans Petter Hansen debuterte på singelplate i 1974 med "Sylvias mor", den norske varianten av Dr. Hook's "Sylvia's mother". På b-sida kom en norsk versjon av Demis Rousseaus "Goodbye My Love, Goodbye". I Arne Bendiksens tekst ble den hetende "Jeg kommer snart igjen", og suksessen var et faktum. Singelen solgte i 20.000 eksemplarer, og Hansen danket ut Rousseaus egen versjon på de norske hitlistene.

Lp-en Jeg kommer snart igjen fikk en flying start med opptreden i tv-programmet "Fersje Fjes i Fjernsyn". Lp-en solgte 39.000 eksemplarer. I 1975 kom oppfølgeren Paloma Blanca, som solgte over 40.000 eksemplarer. Dette året kom også en lp sammen med Staccato. Siden fulgte fire nye album, deriblant Viking-plata i Vikings store år, 1979. Hans Petter Hansen deltok også på mange samleplater.

Hans Petter Hansen ga til sammen ut åtte album, inkludert en samleplate og en juleplate sammen med Ellen Nikolaysen.

Kuriosa

Hans Petter Hansen ble lansert i USA i 1975. Sammen med The Hans Petter Hansen Singers & Orchestra (supervised by Jerry Pepper) ga han ut singel på platemerket Laurie med låtene "My Prayer" av Georges Boulanger/Kennedy og Arne Bendiksens "To you think I can't go on". Singelen gjorde det godt på de amerikanske hitlistene , verre var det med plateselskapet. Det gikk konkurs 18 minutter etter at singelen ble sendt ut til radiostasjonene.

Slutten

Hans Petter Hansen gikk lei av artistlivet i 1981, og året etter begynte han i videobransjen, der han ble i cirka 15 år. Han fikk et hjerteinfarkt og gjennomførte en by-pass-operasjon.

Men han fortsatte ¨synge jevnt og trutt, og gjorde et lite comeback med cd-en Nå komme eg igjen i 1993. Det skapte en ny interesse for Hansen, som fortsatt hadde den flotte stemmen intakt. I 2001 ga West Audio Music i Stavanger ut samlingen Hans Petter Hansen sine beste.

Hans Petter Hansen døde 6. februar 2020, 71 år gammel.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri