Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Haugesund Kino-orkester

Etablert/født: 1921
Virksom: 1921 -1931

Høyt skattet orkester fra Haugesund.

Stumfilmene ved Haugesund kino ble som ofte akkompagnert av pianospill, samt senere også fiolin Da den kommunale kinodriften oppstod i 1921, ble det opprettet eget kino-orkester, med Norman Grainger som kapellmester. I utgangspunktet besto de av fem mann, men ved større filmer og egne konserter, kunne de plusse på med fem til. Grunnmedlemmene var Henry Klemmetsen, Tobias Blom Norheim, Jac Johannesen (senere Tangsjø), og Georg Henriksen.

Orkesteret utviklet fort et dyktig samspill og et omfattende repertoar. De hadde sin første offentlige opptreden på «Den Gyldne Lyre», hvor det ble fremført ypperlig musikk hver kveld fra 26. februar til 7. mars. Orkesteret bidro med underholdning på dette markedet flere år på rad.

Sin første selvstendige konsert holdt Haugesund Kino-orkester 11. mars 1922. Den var godt oppmøte og stor applaus. 22. desember dette året holdt de konsert på Festiviteten til inntekt for de trengende i julen. Her fremførte de stykker av Kuhlau, Schubert og Gounod. Solist var T. Blom Norheim (fiolin). Med seg på laget hadde de Haugesunds mest populære visesanger, Eigil Krogh. Konserten ble raskt utsolgt. Her beviste det elskede orkesteret at de kunne blåse liv i noe annet enn film. Økonomisk var arrangementet svært givende.

Orkesterets matineer ble en fast institusjon på en Festiviteten, hvor Haugesund musikkelskere kunne nyte god musikk en søndagformiddag til en billig penge. Her opptrådte de bla med Mandskoret av 1914, Georg Blom, sangkvartetten Noreg, en mann på sag og Solands kor. Opptredende solgte ofte til fullt hus.

September .1925 ble det meldt et savn etter kino-orkesterets matineer. På dette tidspunktet hadde en del av medlemmene forlatt Haugesund. Grunnet økonomiske innstramninger ble disse ikke erstattet, og det ble umulig å holde selvstendige konserter lenger. Dermed ble Kinoens Forsterkede Orkester dannet. Disse ble tilkalt hver gang det var anledning ved filmfremvisninger Her fantes det mange dyktige musikanter.

Disse hadde kun en selvstendig konsert på Festiviteten, andre juledag 1931. Den fikk ufortjent lite besøk, men programmet ble kvalitetsmessig fremført. Ved lydfilmens inntog, ble disse musikantene sett på som overflødige. Til slutt var det bare en trio som opptrådte. Så var det slutt for et fremdragende musikkorkester.

Kilder

Historien om Haugalandet 1. verdenskrig-forfatter Tor Inge Vormedal

https://www.nb.no/items/d9658480471316bb81eedb79979b4a64?page=0&searchTe...