Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Metronom

Etablert/født: 1955
Virksom: 1955 -1962

Navnet Metronom ga positive assosiasjoner hos en stor del av Sør – Rogalands ungdom i siste halvdel 1950-årene, samt begynnelsen av 60-tallet.

Metronom var et av distriktets mest populære orkestre i gullalderen for dansefester. De hadde sitt utspring fra MJM Band, som også var forløper til Starlight.

Magne Voll slo seg sammen med Ivan Haga fra Røyneberg (gitar) og Sigurd Gjerde fra Bryne (trommer). Haga skal ha kommet på navnet Metronom, oppkalt etter det lille apparatet som slår takten.

Magne Voll var orkesterets musikalske leder i alle år. Han ble født i 1937, og vokste opp på Voll i Klepp. I 9-10 årsalderen lærte han seg selv å spille trekkspill Faren kjørte ham til Sandnes med hest og kjerre, sånn at han kunne lære noter. Som voksen flyttet Voll der, og etablerte familie.

Metronom slo godt an fra starten og hadde nok av oppdrag. I 1956 ble gruppa forsterket med Kåre Skjæveland (altsaxofon, senere tenorsax) og Jens Njølstad (trompet). Begge var fra Bryne. I denne første Rock ‘n Roll – perioden økte deres popularitet. I 1957 sluttet Haga, og Magnes bror, Kåre, overtok rollen som gitarist.

Samme året ble Metronom i sterk konkurranse kåret til Rogalands beste danseorkester, på et stort arrangement i Bjergsted. På denne tiden hadde bandet alltid bestillinger et helt år framover, og spilte flere ganger i uka. Det var fullt hus og «god gang» over alt der de opptrådte, enten det var på Idun på Hinna, Dåsen, Dysjaland i Sola, Idrettshallen og den gamle Turnhallen i Sandnes, Ganddal, Riskjell, samt Festiviteten og Planen på Bryne. De spilte også på Ålgård, i idrettshallene på Nærbø, Varhaug og Vigrestad, Skytterhuset i Egersund, Elverhøy, samt tidvis på Moi og i Sokndal.

De var fast orkester på Planen om søndagene, samt nesten annenhver lørdag i sommerhalvåret. Disse populære dansefestene bidro sterkt til Bryne idrettslag sine inntekter, og dermed utbygningen av stadionanlegget. Dette førte til framgang for Bryne fotballklubb.

Musikken som ble spilt var mye evergreens, men også slagere som var aktuelle på denne tiden, for eksempel låter fra Connie Francis, Little Richard, Pat Boone og Elvis. Rytmene var blant annet foxtrot, slowfox, vals, sakte vals, tango, samba, rhumba og rock n’ roll. «Rock around the clock» og «Tutti Frutti» var typiske for denne første rockeperioden. Etter hvert kom også cha cha cha. I tillegg til de tradisjonelle dansefestene spilte Metronom ellers på blant annet Hotell Alstor og på revyer i Sandnes, Bryne osv. Særlig den første tiden spilte de en hel del sammen med Jan Høiland og Søstrene Lien.

I 1958 sluttet både Kåre Skjæveland og Jens Njølstad på grunn av studier i Oslo. På forsommeren overtok Herman Tengs-Pedersen fra Bryne saksofonen. Han var knapt 16 år gammel, og synes det var kjekt å få være med i et så kjent og velrenommert orkester. Respekten for de «gamle» medlemmene var stor. På han første kveld med gruppen spilte de til vanlig dans fra kl 20.00-24.00 i Sandnes Turnhall. Etterpå dro de til Sandnes kino for å delta på revy, en såkalt nattiné, som foregikk utover i de små timer med full sal og godt humør. Et lydbånd med Metronom fra revyen ble spilt før kinoforestillinger.

Kåre Tengs-Pedersen, Hermans bror, steppet inn som vikar for gitarist Kåre Voll første gang på Hinna, trolig i 1959, bare 14 år gammel. Han hadde mikrofon og ledning med bananstikker på kassegitaren sin, og brukte foreldrenes Huldra 4 stueradio som gitarforsterker. For øvrig hadde orkesteret en liten Radionette – forsterker med to små høyttalere på deling. Kåre Voll fikk etter hvert skaffet seg sin egen forsterker.

Da K. Voll sluttet ca. 1960/61, overtok K. Tengs-Pedersen fast på gitar, nå med egen forsterker som han fikk til konfirmasjonen. Sigurd Gjerde sluttet også på denne tiden, og ble erstattet av Peder Tjølsen fra Ganddal, som tidligere hadde spilt i Flamingo sammen med Torleif Byberg. Gjerde spilte senere et års tid i Brynebandet Hot Liars. En Bergenser ved navn Anstein spilte klarinett i en periode, da han var i militære på Sola. Arnt Sigurd Hana fra Sandnes ble med på trompet.

I 1962 reiste Herman i militære, samme år ble Metronom oppløst. Popmusikken var i endring. Shadows-og-Beatles – stilen overtok, og sang ble et «must».

Etter Metronom opphørte, fortsatte Magne Voll og Peder Tjølsen i Volls Trio.

Da den første mimrekonserten skulle arrangeres på Sandnes Kulturhus i 2000, ble Metronom fra ca. 1960 samlet igjen ,Magne Voll, Sigurd Gjerde, Herman Tengs-Pedersen og Kåre Tengs-Pedersen.Tor Tengs-Pedersen fra Bossa Nova trådte til som forsterkning på bass.

Orkesteret fant fort tonen igjen, og øvde flittig i Gjerdes kjellerstue. Det samme gjentok seg til mimrekonserten i 2002. Gammelt vennskap og musikalsk kontakt viste seg å være fullt på høyden i Metronom også etter 40 år.

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes