Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Oluf Johnsen var en kunstmaler, organist og komponist fra Stavanger.

Oluf Johnsen var sønn av styrmannen på «Gamle Vikingen», og født på Tomsahagen. Han viste tidlig et talent for tegning og maling .Portrettmalingen lå hans hjerte nærmest , da spesielt av eldre menn og damer. Noen av Johnsens bilder finnes kanskje i privat eie. Han selv var for beskjeden og selvkritisk til å lage utstilling. Han gikk etter hvert inn i malerlære, men la kunstmalingen på hylla. Så tok musikken overhånd.

Oluf studerte orgelmusikk under Stavangers musikklærere, og gikk etter hvert videre til Musikkonservatoriet i Kristiania. Han studerte også musikkteori og komposisjon periodevis i København. I ung alder spilte Johnsen sammen med Ingebret Haaland, og de holdt senere konserter i Oslo. I en periode hvor musikklivet i Stavanger var ledet av Olaf Paulus, assisterte Johnsen ved flere konserter. Johnsen akkompagnerte også visesanger Joakim Tønnesen.

I ung alder ble Oluf Johnsen ansatt som organist i Hetlandskirken. Her spilte han opp til Gudstjeneste i omkring 50 år. Han var også en ettertraktet musikkpedadog.. Han lagde flere egne komposisjoner, blant annet til Theodor Dahls tekster .En del av Johnsens verk kom ut i hefter.

Organist Johnsen var kjent for å ha en varm og positiv personlighet. Han var en humørspreder blant sine omgangskretser. Han kunne gjerne komme med historier fra en svunnen tid. Det kristne grunnlag hadde ført ham gjennom kamp og tvil, men ga til slutt livet hans en mening.

Oluf Johnsen døde i 1948, 70 år gammel. Kona hadde dødd et par år tidligere. De hadde ingen barn.

Kilder

Stavanger Aftenblad