Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Dikter, kunstner og låtskriver fra Karmøy.

Oluf Svendsen ble født 2. juledag I 1915, som en av ti søsken. Han startet tidlig i bakkebåten med faren, deltok I fiskerier på sjø og land og seiltet til sjøs fra ung alder.Han seilte og langs kysten det meste av krigen.

Senere så deltok han I alle sesong-fiskeriene. Innimellom disse fiskeriene drev han som småfisker, da helst med liner.

De fleste færingene han hadde, døpte han "Mai-blomsten". Navnet var alltid sirlig malt I baugen med flotte dekorasjoner rundt.

Ellers så deltok han som de fleste andre på det som var av inntektsgivende tilbud som rustpikking hos Røver'n, skinna hå på taket, taraskjæring osv.

Tidlig beviste han sine kunstneriske talenter gjennom rim og viser, men også som en flittig brukt "skilt-maler".

Når det skulle males et skilt på skøyter og snurpebåter var det alltid Loffen som fikk oppdraget. Det samme gjaldt skorsteinsmerer på fartøene.

Dessuten hadde han nærmest serieproduksjon av skilt som minnet om minefaren langs strendene på vest-Karmøy.

En gang han hadde fått oppgkjør av lensmannen for et nymalt skilt, gikk turen til ølutsalget og senere på kvelden ble Loffen arrestert og ilagt "fyllebot" som lød på det samme beløpet som skiltet. "Hadde eg visst dette så sko eg tatt dobbelt så møkje for skiltet men då hadde du vel berre dobla bote og", flirte loffen. Joda, lensmannen bekreftet dett og så var de like gode venner igjen.

Loffen var i alle dager en lokal kjendis, brukt til alle former for prologer, konfirmasjonssanger, bryllupssanger osv., men mest kjent var han for sine levende og jordnære skildringer av dagliglivets sorger og gleder hos trauste og strevsomme mennesker langs en værhard og barsk kystlinje.Loffen var like kjent og avholdt på Møre som han var på vestkarmøy.Mange av visene han skreiv var om ting han sjøl hadde opplevd. De handlet nødvendigvis ikke bare om dunder og sjøsprøyt. Han kunne gjerne skrive om både sorg og lengsel. Loffen rimet etter melodier i sitt eget hodet, men sang sjelden selv, bortsett fra i godt lag. Melodiene var ofte kjente fra før, men Oddvar Andreassen tonesatte noen av dem. Han trykket noen av visene opp, og solgte dem til venner for en krone. Men mange av hans sanger har gått tapt. Hans gode venn, Busserull Karl Magnus Sjøen, ga senere ut noen av Loffens låter på CD. Det samme gjorde Loffens slektning Eli Nes Kvindesland.

Loffen var ein beskjeden person som stilte små krav og som aldri var I konflikt med sine omgivelser. Godt humør og en fantastisk god helse. En flink og politelig arbeidsmann og fisker. Han var gift med Elina Halvorsen (1915-1984) , men det endte opp i skilsmisse.

Bildegalleri

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙