Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Per Inge Torkelsen var en komiker, skuespiller, forfatter, radiokåsør, politiker, underholdningsartist og selverklært klovn.Har skrevet tekster til diverse artister, blant annet Løgnaslaget.

Per Inge var blant annet kjent for sine kraftige spissformuleringer, som at han "ønsket kristenrocken til Helvete" og "gi ungdommen en flaske brennevin før idretten tar dem". I 2007 ble han i kommunevalget valgt inn i bystyret i Stavanger for Venstre. Han var kandidat nummer 59 for Venstre, men ble kumulert opp til en 6. og fast plass i bystyret. I 2011 ble han gjenvalgt denne gangen klatret han fra 63 til 5 plass og fast plass i bystyret.

BAKGRUNN OG VIRKSOMHET

Torkelsen hadde utdannelse som adjunkt med lærerskole og engelsk grunnfag, men var best kjent som humorist. Han jobbet som postmann, skraphandler og illusjonist, og han var norgesmester i tryllekunst. Artistnavnet han brukte var Monsieur M. Han holdt foredrag for bedrifter og vært engasjert debattant. Han har også vært programleder på barne-tv og hadde i en periode faste innslag i Norge Rundt.

Torkelsen var lenge medlem av partiet Venstre. På slutten av 1970-tallet var han leder i Rogaland Unge Venstre. Fra 1980 satt han en periode i kommunestyret i hjembyen Stavanger for Venstre. Han var leder i Eiganes og Våland Bydelsutvalg 2003-2007. Han satt senere i bystyret.

Han var bare 15 år da han gjorde seg bemerket i riksmediene første gang. Da lurte han alle Norges arkeologer ved å legge fem kinesiske mynter i et utgravingsfelt i Stavanger. På slutten av 1960-tallet ble Stavanger kretsfengsel og noen andre bygninger på torget i Stavanger revet, og arkeologer drev samtidig utgravinger. Stavanger museum sendte ut pressemeldinger om funnet, og snart var saken kjent over hele verden. Men etter en tid kontaktet Per Inges far Stavanger Aftenblad for å fortelle sannheten.

Torkelsen var kjent som en ivrig talsmann for røykerne og har flere ganger harselert rundt dette temaet. Han var en ivrig tegneseriesamler og eier en av norges største samlinger med tegneserier som teller over 28 000 hefter. De fleste av dem er utstilt i Barnemuseet i Stavanger. Han var kjent for lanseringa av bøkene "Den store stygge idrettsboka", "Den store norske begravelsesboka", Ikkje heilt rektige og den kontroversielle "Den store, stygge eldreboka". Han hadde utover dette suksess med revygruppen Løgnaslaget (sammen med Dag Schreiner og Steinar Lyse). De spilte inn flere plater. Han hadde også duoen Løgnasparet sammen med Lyse.

Torkelsen var en av stifterne av Den Store Norske Humorfestivalen som hvert år foregår i Stavanger.

Siden 2003 har han vært fast ukentlig kåsør i radioprogrammet Norgesglasset på NRK-radio.

I 2007 sendte NRK dokumentaren Faktor – Klovn til fjells hvor Kjell Fuglehaug inviterte Per Inge Torkelsen opp på høyfjellet til hytta hans for å prøve å overbevise Per Inge om at det var bra med skiturer og isfiske.

KRITIKK OG KONTROVERSER

I 2000 vakte Torkelsen mye debatt og harme da han lanserte boka Den store stygge eldreboka (egentlig ville han kalle boken sin for Drep de eldre), som inneholder en rekke negative karakteristikker av eldre. På grunn av dette ble han både drapstruet og flere ganger angrepet på gata. Samme år politianmeldte han Rogalands Avis og en innringer som i avisa oppfordret «gode pensjonister» til å skyte humoristen. Da anmeldelsen ble henlagt klagde han avisa inn for PFU, men utvalget fant ikke at avisa brøt med god presseskikk. I boka skrev Torkelsen blant annet at pensjonister som har mye penger bør betale for seg, for at minstepensjonister uten annen inntekt, alenemødre og familier i etableringsfasen skal få det bedre. Han sier videre at det ikke blir stilt krav til dem. De får honnør, heder, penger og hjelp, og så unner de ingen andre noe. De er allergiske mot ungdom og de hater utlendinger. Torkelsen uttalte at han hadde ventet bråk etter sitt oppgjør med det han kaller "Frp-holdningene" blant de eldre, men ikke mordtrusler og fysiske angrep.

Torkelsen vakte også en viss kontrovers og debatt med Den store norske begravelsesboka fra 1996.

I 1992 lanserte han humorboka Den store stygge idrettsboka, hvor han rakket ned på idretten. Han ble like etter utgivelsen saksøkt av spydkaster Trine Hattestad på grunn av injurierende påstander om doping. Saken ble avgjort i forliksrådet der Torkelsen sa seg villig til å betale 100 000 kr i oppreisning.

KONFERANSIER TORKELSEN
I pinsehelgen 2006 var han konferansier for teaterfestivalen i Sandnes der det var 13 forskjellige teatere. Han var fra høsten 2006 til våren 2008 instruktør for Teaterverkstedet Ganddal som i samarbeid med Rogaland Amatørteater stod for teaterfestivalen.

INSTRUKTØR TORKELSEN
Som instruktør for Teaterverkstedet Ganddal har han instruert tre stykker:

Zapp på ein måde
Pengane eller livet
Heilt knekt
Disse tre forestillingene ble en stor suksess både for Torkelsens og Teaterverkstedet Ganddals rykte.

Dødsfall

Per Inge Torkelsen døde 22 . juni 2021 ved Radiumhospitalet i Oslo etter vedvarende komplikasjoner etter en operasjon. Han ble 68 år gammel.

BOKUTGIVELSER

1986: Det e løye med det (humor)
1988: Der e någe med alt (humor)
1989: Den store norske doboka (humor)
1989: Er det nokon vits? (humor)
1990: Kva er vitsen (humor)
1991: Blaute vitsar (humor)
1991: Lause skrua (humor)
1992: Den store stygge idrettsboka (humor)
1992: Moroboka for smore og stå (humor)
1993: Den store norske injurieboka (humor)
1994: Forelska, forlova, forgifta, forvirra (humor)
1994: Vitseboka for smore og stå (humor)
1996: Den store norske begravelsesboka (humor)
1997: Fra Bethania til Texas. Stavanger i etterkrigstida (historie, med John G. Johnsen)
1998: O jul med din vrede (humor)
1999: Den store norske doboka (humor)
1999: Verdikollisjonen (humor)
2000: Den store, stygge eldreboka (humor)
2001: Det gjekk på engelsk og norsk
2003: Gledelig røyk og godt nyttår (humor)
2004: Ikkje heilt rektige (selvbiografi)
2006: Den store, stygge Per Inge (humor)
2012: Humor e heile vitsen (humor)

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder