Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Platfoots

Etablert/født: 1965
Virksom: 1965 -1972

Pop- og danseband etablert i Sandnes i 1965 av Leif Berland og Terje Skår. (Relansert?)

Bakgrunn for etablering
Terje Skår og Erling Løvik utgjorde sammen med Magne Heigre og Øyvind Antonsen bandet Peace Pipes tidlig på 1960-tallet, Sandnes sin fremste representant i Shadows-musikkens første tidsalder. I 1964 vant Peace Pipes Det nyes talentkonkurranse i Turnhallen i Sandnes, til øredøvende jubel fra 1300 i salen.

Bakgrunn for navnet
Navnet Platfoots var et grammatikalsk misfoster. Det heter jo one foot – two feet – men det var det ingen som brydde seg om.

Besetninger
Opprinnelig besetning:
Terje Skår – vokal, gitar
Leif Berland – vokal, gitar
Erling Løvik – bass
Svein Hana – trommer

Militærtjeneste førte til turbulente tider med musikere inn og ut i bandet. I 1968 var de fleste ferdig med militæret. Nye medlemmer etter at Erling Løvik og Svein Hana gikk til hver sin kant:

Per Sverre Skjæveland – gitar og vokal
Magne Heigre - trommer

Sjanger – typisk for bandet
Everly Brothers var blant Platfoots’ musikalske forbilder, med to- og flerstemt sang. I gode stunder kunne bandet slå til med firstemt sang. Det ble lagt merke til, i ei tid der instrumentdominansen i Shadows-stilen var betydelig.

Gjennombrudd/høydepunkter
Platfoots ble veldig populære og har en stor plass i den tidligere pophistorien i Sandnes. Platfoots var først og fremst et danseband, men overrasket med to singelplater, og det var sjelden kost midt på 1960-tallet.

De ble blant annet invitert til NRK Lokalen for å snakke om musikken sin og presenterte blant annet ”Your Mother Should Know” i NRK-studio.

Platfoots spilte knapt i Stavanger og var først og fremst et band for Sandnes og Jæren, men det var likevel nok å gjøre. Det gikk gjetord om bandet i Haugesund og den uka de hadde spillejobb på Hotel Saga i Haugesund, pendlet de tilbake til Sandnes hver dag, for de hadde full jobb på dagtid. Pengene ble brukt til å betale ned på nye instrumenter og forsterkeranlegg.

Den første singelplata ble spilt inn i Roger Arnhoff sitt kjente studio. ”Mammas sølvgrå lastebil” var en originallåt av Merle Haggard, med tekst av Leif Berland. Dette var country på norsk, men uten steelgitar.

Den andre singelen kom i 1972. B-låten ”Gurina” var en coverversjon av Creedence sin ”Molina”, med tekst av Leif Berland.

Slutten
1972 ble vendepunktet for det nye Platfoots som nå var blitt gamle Platfoots. Tre av de fire medlemmene gikk ut av gruppa etter en ambisjonskonflikt. Spørsmålet var hvor mye bandet skulle satse på karrieren. Diskusjonen endte med oppløsning. Leif Berland fikk med seg nye musikere og holdt fast på Platfoots-kvaliteten og navnet en stund til.

Terje Skår og Magne Heigre gikk til det profilerte dansebandet Magics fra Sandnes/Sola.

Diskografi

To singelplater

Singel:
1970 (?)
Mammas sølvgrå hår/Hva skal jeg gjøre – CA 1001

1972:
Balladen om EEC/Gurina

Kilder

Skien, Torkelsen, Wold:
Det gjekk på engelsk og norsk. Popmusikk i Rogaland til 1975