Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Magics

Etablert/født: 1961
Virksom: 1961 -1981

Orkester fra Stavanger/Sandnes.

Orkesteret MAGICS ble startet i 1961 med følgende besetning: Harald Næsheim: Trommer Per Selvik(død): Trekkspill Steinar Voll: Trombone Martin Stangeland: Sologitar Asbjørn Enoksen: Kontrabass/Piano. Stangeland og Enoksen var grunnlegerne.

Bandet øvde i Sola Rådhus under ledelse av Bjørn Sunde som var kjent pianist i orkester STARLIGHT. I 1964 sluttet først Steinar Voll, så Per Selvik og til sist Harald Næsheim. Arne Martin Tjosevik (Trommer) og Kåre Solgård (gitar) kom med i stedet for de 3 ovennevnte.

I 1966 stoppet Magics opp noen måneder da Asbjørn Enoksen reiste i militæret. Martin Stangeland sluttet og begynte i orkesteret STARFIGHTERS. I ovennevnte periode fulgte Harald Husa (frisør) med som medhjelper til å sette opp/pakke i sammen instrumentene (ROADIE) Erling Løvik ble så forespurt om å overta Martin Stangelands plass, og orkesteret fortsatte fra våren 1967.

I 1972 sluttet først Arne Martin Tjosevik og siden Kåre Solgård. Finn Petter Ikdal og Knut Kønigsberg overtok deres plasser, men senere samme år sluttet Knut Kønigsberg, og orkesteret utvidet seg igjen til 5 personer, da Terje Skår og Magne "Maggi" Heigre begynte.

Da Magics startet i 1961 var deres første spilling i Turnhallen (Svetteboksen) på Sola 1. mai, 1962. Orkesteret kunne bare et veldig lite antall melodier, som ble spilt om att og om att og om att. De øvde i stuene til busseier Martin Stangeland sr. i Solakrossen, med alt det bråket dette medførte. Senere var de med å starte den så populære TREFFEN i Solakrossen, hvor bandet spilte hver eneste uke med ungdommer fra hele distriktet. Dette ble også senere deres øvingslokale.

De første par årene var det kun instrumental musikk og The Shadows var et av favorittbandene. Senere ble det sang av Beatles, Hollies, Animals og så videre, men bandet spilte ikke listepop, kun den musikken de selv likte, og det medførte nok at de klarte å holde seg så populære over en lang tidsperiode.

Magic var i periode mest populære sør for Stavanger. Gjennom årene spilte orkesteret på følgende steder: Sola - Vigrestad - Brusand - Varhaug - Nærbø - Bryne - Sviland - Kverneland -Giskehallen - Sandnes Turnhall - Folkets Hus, Sandnes - Finnøy, Sjernarøy, Kvitsøy, Ims - Høle - Tananger - Skjoldastraumen - Stord - Kristiansand - Evje - Grand Inn, Egersund - Ålgård – Oltedal – Orre – Sola Flystasjon –: Sokndal- Åna Sira – Lyngdal - Sjonar - Sandeid - Handelshøyskolen i Bergen – Sauda – Haugesund - Åkra - Jelsa - Sand – Foreneset – Heiå - Vatneleiren – Hotel Sverre – Atlantic Hall – Stavanger Roklubb – Randaberg - Hummeren Hotell – Sola Strand Hotell (Beach Club) – Skeivik – Utsein Kloster – Voll – Østhusvik – Forus – Stavanger Turnhall – Viktoria Hotell – Hotell Alstor - Elverhøy Største begivenheter var å få spille sammen med SAVAGE ROSE og ANISETTE samt andre kjente artister i Giskehallen, Sandes.

Spesielle episoder: Da bandet nettopp hadde kjøpt helt nytt Vox sanganlegg og gitarforsterkere som de hadde på taket av en 1949 modell FORD. Magics skulle spille på dansen på Høle, og i Noredalen, på vei til dansen, så ramlet hele takgrinden av bilen, og forsterkere og høyttaler ble delvis knust, men fungerte likevel slik at de kunne gjennomføre spillingen. En gang da gruppen spilte I et forrykende uvær i Skjoldastraumen, møtte det frem så få publikummere, at de hadde problemer med å betale dem. Som betaling ble partene da enige om 2 geitekillinger, som bandmedlemmene tok med seg orkesterbilen sammen med instrumentene. Disse to geitene ble et kjent landemerke både for barn og voksne ute hos Finn Petter i Tananger. Spillingen på Ålgård, hvor det sto en vedovn i lokalet, og publikum delvis danset rundt denne.

I en periode hadde bandet en liten lastebil som orkesterbil. Denne hadde et lite åpent overbygg på lasteplanet. Der måtte medlemmene sitte sommer som vinter, og det var ikke helt sjelden det satt 5 personer i førerhuset, da vinteren var som kaldest.
Terje Skår og Magne ”Maggi” Heigre kom fra orkesteret Platfoots på slutten av 1972 Terje spilte bass/sang, Maggi trommer/sang, Asbjørn Piano/sang, Finn Petter og Erling gitar/sang. Musikken ble nå litt mer avansert, da det var 5 mann som sang, og Finn Petter Ikdal var flink til å arrangere sangen. Han lærte seg også å spille saksofon, og for lokale band var dette litt annerledes på den tiden.

Magics spilte annen hver søndag på Soladansen og har fremdeles publikumsrekorden i turnhallen der. 998 personer å tilstede på 2. juledag. Ole Madsen, fra Florø, som ble en slags maskot for bandet Han var med oss overalt og hadde enormt humør og en gledesspreder av de store. De hadde også med seg 3 roadies, med hvite kjeledresser der det stod Magics på ryggen. Det var ”Pøllen”, Henry og Odd Jan. Finn Petter var halvbror til Jan Høiland, og Magics «backet” Jan ved flere anledninger Ovennevnte besetning holdt seg til 1975. Da sluttet Asbjørn Enoksen og Geir Salvesen ble med på laget. Geir spilte, i tillegg til piano, også alle typer saksofoner. Gruppen kunne da spille litt ”Chicago” stoff i tillegg til det andre Så ville ikke Maggi mer, og ble erstattet med Arild Bomark. Arild var noe yngre enn de andre medlemmene, var rask på labben og hadde flere trommesoloer med påfølgende applaus fra publikum. Geir måtte ta litt eksamen og tok permisjon, og bandet leide inn Asbjørn igjen for en kort periode. Geir Salvesen var den neste som ga seg, og ble i 1975 erstattet med Tor Rein Aarre, som hadde kallenavnet ”Mulen”.

Orkesteret kjørte samme musikkstil som vi hadde før, men var nå bare 4 som sang. Neste mann ut var Finn Petter, og etterfølgeren var Gunnar Håmsø, som ble etterfulgt av Odd Kåre ”Dåda” Bjerga for en kortere periode. Han ble etterfulgt av Helge Runde. Disse to var ikke med så veldig lenge, og da Erling Løvik ga seg, kom Gunnar Helgesen inn som gitarist. Da var Magics kvartett igjen, og denne besetningen holdt seg helt til de sluttet i 1981.

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Bildegalleri

Kilder

Det swinger på Sandnes

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙