Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Samuel Næsheim var en gjøgler, komiker, sanger og låtskriver fra Stavanger.

Næsheim scenedebuterte under markedsukene på Folkets Hus 10. November 1909. Egentlig skulle Samuel kun være teppedrager, men våget seg frem til å prøvesynge en selvlagd vise “Her i Stavanger har vi det godt”. De tok både ham og sangen vel imot.

Deretter ble det revyer og kabareter i fleng på Folkets Hus, med Samuel i spissen. Noen av de frevyene ble skrevet av bypoet Richard Nicholay. Skuespillerne var Joakim Tønnesen, Ole Erga og Ingvald Nordby. Etter hvert kom Carl Sømme med, som også var en legendarisk gjøgler.

I 1910 ble Næsheim engasjert i tivoliet på Olavskleiva drevet av skuespillerne Sørlie og Hansen. Her satte de opp stykker som “Greven av Luxemburg” på friluftscenen. Senere gikk det over til Samvirkende, hvor det ble satt opp revyer, kabareter, små skuespill og danske vaudeviller

Samuel ble en del av Frisinns dramatiske klubb, ledet av senere ordfører Magnus Karlson. Her satte de opp kjente sangspill som “Slektningene” og “En søndag på Amager”

Etter dette startet Næsheim opp Stavanger Dramatiske Klubb, hvor han ofte spilte hovedrollene i enakterne. Han ledet klubben i 15 år. I 1920 var Næsheim med å stifte Symras dramatiske klubb basert i Godtemplarhuset i Klubbgata.

Skuespill ble av noen sett på som rent fjolleri på denne tiden. Men mange verdsatte Næsheim som skrønemaker og bondekomiker, ikke for å glemme visesanger. Selv enkelte mente at han kunne tidvis være noe overdrivende og grotesk, som kunne bli dekket over av ren gjøglerglede.


Næsheim hadde ansvar for de oppsatte stykkene frem til 1945, da han forlot byen grunnet jobb som formann på konservesfabrikk. Han vendte senere tilbake til Stavanger, og ble her livet ut.

Bildegalleri

Kilder

Rogalands Avis

Stavanger Aftenblad

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙