Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Med sitt energiske humør og friske personlighet ble Haugesundsjenta Signy Birkeland et originalt tilskudd i Oslos revyliv.

Signy Birkeland gjorde en god figur av seg som visesanger i Haugesund. Hun begynte å opptre i Godtemplarlosjen i ung alder.

Sang og underholdningslysten forsvant ikke. Hun hadde et karismatisk vesen, og var kjent for å opptre i forskjellige kostymer. Birkeland opptrådte i flere revyer og i Fjell-laget “Haralds” hytte. Et av hennes signaturnumre var “Konfirmanten”.

Lovordene om Birkeland nådde Stavangers revynestor Laurits Torssen.

Etter hvert ble Signy mett å opptre under revyer og aftenunderholdninger i Rogaland. Hovedstaden lokket.

Birkeland finansierte reisen til Oslo blant annet ved å selge sykkelen sin. Men drømmene var ingen lett sak å oppnå.

Ting så ikke lyst ut, inntil Signy en dag møte en annen haugesundsdame i en butikk. Denne introduserte den unge revyspiren for disponent Gjessing. Han hadde hørt Birkeland opptre i Stavanger, og skaffet henne jobb ved en revy i Kongsberg.

Signy fremførte sitt nevnte signaturnummer og visen “Jeg blåser i refrenget”, begge skrevet av Haugesunds revylegende Long Fellow (Eivind Hauge). Dette ble en formidabel suksess, hvor pressen sammenlignet Signy med Zarah Leander, Botten Soot og Lala Carlsen.

Etter tre uker i Kongsberg, ble Birkeland engasjert ved russerevyen “Det luer rødt” på Chat Noir, hvor Long Fellow var en av bakmennene, som forfatter og skuespiller. Kritikkene var svært gode.

Deretter var det ikke vanskelig for Signy å få jobb. Først ved Drammens Røde Mølle, så i Hemingrevyen i Oslo. Mange i denne revyen gikk vider til store ting. Etter en stund fikk Einar Sissner og Scala ansvaret for den.

Birkeland ble engasjert ved en annen oppsetning på Scala. Men etter mye kluss, ble denne kansellert. Signy hadde så en sangopptreden på Bristol hotell. Hun var svært nervøs, men publikum klappet anerkjennende.

Etter planen skulle Signy dra på turne i Norland, da hun ble engasjert ved Dovrehallen. Her ble hun to nyttige og lærerike år under Hansy Petras ledelse.

Signy gikk videre til å å opptre med Jens Book Jensen på Sinsen, og Unge Skuespilleres nattine på Centralteateret.

Signy Birkeland dro på flere Norgesturneer, blant annet sammen med trekkspillerne Einar Nyhaug, Hans Erichsen og Ingebjørg Fjellhøi.Signy jobbet mye sammen med skuespiller/sanger Tom Aswald. Mest sansynnelig forlot hun revylivet på slutten av 40-tallet.

Bildegalleri

Kilder

Haugesunds Dagblad

Haugesunds Avis