Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Laurits Torssen (født Thorsen) var en revyforfatter og visedikter fra Stavanger.

Torssen skrev Stavangers nasjonalsang «Eg e’ fydde på Straen eg». Skal man lete etter minus ved ham, var det at han ble født på Madlavegen, og aldri i hele sitt liv bodde på Straen. Dette gjorde at han følte seg litt beklemt.

Selv om han opplevde de harde 1920-30 årene, var Laurits Torssen alltid smilets mann. Han scenedebuterte selv i en alder av 17 år under en av avisens 1ste Mais revyer , skrevet av redaktør Børge Olsen-Hagen , som Torssen senere samarbeidet med.

Med sin lette penn laget han hundrevis av stavangerviser, som fikk byens borgere til å humre og le. Teater og revy lå hans hjerte nært fra barnsben av. På den tiden hadde de en fast scene i Stavanger, og Laurits sugde til seg inntrykkene fra alle stykkene han så. Han var veldig glad i lyrikk. Han ble med i dramatisk klubb som fru Goggi stod for, men det varte ikke lenge. Så gikk ferden til ungdomslaget «Symra». Der førte de ofte opp enaktere, og var trolig her han skrev sine første vers. Torssen var for det meste iscenesetter.

I 1928 begynte Torssen ved Folkets Hus. Men det var først rundt 1930- det ble fart i sakene. Da kom Aslaug Tønnesen, Alfred Bredahl, Carl Sømme og alle de andre Samvirkendes revyer så kjente.

Det ble en gild gjeng, da også Magnus Samuelsen, Asta Liberg (senere Bügelmeyer), Gustav Bügelmeyer, Margit Aarebrot, Arne Thorsen (Laurits sin bror), Asta Bertels og Kristine Osmundsen kom til. Det ble fylt opp med optimisme og innsats. De hadde ny revy hver tredje uke. Laurits skrev og skrev, alt skulle være dagsaktuelt. Det fikk ofte fulle hus.

«Eg e’ fydde på straen eg» ble født hjemme hos Aslaug Tønnesen umiddelbart før en premiere på en vårrevy i Folkets Hus. Det var i 1933, og den gikk inn i en sangsketsj. Ingen gjorde regning med at den ville fenge noe særlig, og under revyen fikk den ikke mer applaus enn det som var vanlig.

Men dette året var det varemesse i Bjergsted, og i den forbindelse satte de opp en stor revy i teateret, ved navn «Flamingo». Blant annet var Per Kvist konferansier og sanger. Chat Noir- balletten ble engasjert for anledningen. Av lokale krefter var det Aslaug Tønnesen, Alfred Bredahl, Magnus Samuelsen og Asta Bertels. Einar Salomonsen var kapellmester. Kvist ble begeistret for Torssens vise, og Tønnesen fikk den som solonummer. Etter dette ble den en lokal landeplage.

Kilder

Eg e' siddis!

Stavanger-viser