Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Aage Egeland, født 04.03.1914 i Stavanger, død 21.04.1993, sammen med Magnus Samuelsen Rogalands første store platestjerne. Sang enkle melodier om store følelser, med en stor, men varm og mild stemme. Spilte inn sine første plater våren 1936. Avsluttet karrieren som profesjonell artist i 1948, men holdt liv i stemmen hele livet.

Oppvekst
Egeland vokste opp i Stavanger.

Musikalsk bakgrunn
Rundt 15-16-årsalderen begynte han å orientere seg i det lokale musikkmiljøet. Sin første opptreden hadde han i avholdslosjen Frisinn der han ble akkompagnert av pianisten Harry Larsen. Publikum ble begeistret. Han ble invitert med på markedsukene i Folkets Hus, og han ble engasjert til å synge på Promenaden kafé i Kirkegata og på Fosses kafé.

Akkompagnerte band
På de første innspillingene fra 1936 og 1937 ble han akkompagnert av [Holts trio] og [Lindys ensemble]. De mer trekkspillorienterte melodiene "Hver gang trekkspillet låter" og "Ola" ble spilt inn med [Rians kvartett].

Sjanger - typisk for artisten
Aage Egeland var samtidig med Magnus Samuelsen, en annen stor plateartist fra Rogaland. Men der Samuelsen beveget seg på havet i sine melodier, var Egeland trygt plantet på landjorda. Egeland sang om hjerte og smerte, om pikelengsler og barndomslengsler. Melodiene var klisjéaktige, men med dyktige musikere og Egelands flotte stemme, forførte han publikum.

Gjennombrudd/høydepunkter
På midten av 1930-tallet ble Egeland oppdaget av en representant for plateselskapet HMV - His Masters Voice. Han betalte selv turen til Oslo for å prøvesynge, og turen ble belønnet med platekontrakt.

Singelen "Drømmepiken" hadde i 1936 solgt 6000 eksemplarer, og Egeland ble etter hvert kjent i hele landet. Melodiene ble av og spilt i NRK. Egeland var en profesjonell sanger, og i tillegg til innspilling av plater reiste han på turneer for å presentere platene.

I perioden 1936-1940 spilte han sammen med Hans Erichsen og hans ensemble. Hver vår og høst spilte de seg gjennom landet. Om sommeren jobbet Egeland som vokalist og entertainer på mange av hovedstadens restauranter. I turnépausene var han innom platestudioene for å spille inn nye melodier. Før 1940 spilte han inn rundt 50 melodier.

I januar 1937 var han i studio sammen med Gerd og Otto Nielsen for å spille inn "Vi skal ut og gjøre livet til en sang", komponert av Otto Nielsen.

Andre kjente artister han spilte sammen med var Ivar Ruste (kjent fra Husker du), Arve Opsahl (Olsenbanden) og Jens Book-Jensen (slagerkongen).

Etter krigen trappet Aage Egeland ned. Tilbake i Stavanger begynte han blant annet å synge i Stavanger Fornøielsespark i Schancheholen. Det viste seg at han hadde flere talenter enn sangen. Han var konferansier og skuespiller i Leonardis teater, og var blant annet med i oppsetningen av sjømannskomedien Oppvask om bord. Folk var sultne på lettere underholdning etter krigen, og Aage Egeland var blant dem som var med på å gi folk livsgnisten tilbake.

Slutten
I 1948 avsluttet Egeland sin profesjonelle karriere som artist, og fikk seg etter hvert fast jobb i Forsvarets velferdstjeneste. Han fortsatte likevel å synge utover 1950- og 1960-tallet på restauranter og hoteller i distriktet. Fast akkompagnatør på pianoet var Finn Vaaland. Egeland og Vaaland opptrådte blant annet sammen på KNA-hotellet og Alstor.

På slutten av 1960-tallet pensjonerte Egeland seg, flyttet til Voss i jobbet i rundt 15 år som sosialsekretær på et kursted for alkoholskadde. På begynnelsen av 1980-tallet kom til han tilbake til Stavanger og opptrådte noen ganger på eldretreff og gamlehjem. I denne perioden var han også gjest hos Odd Grythe i NRK-programmet "Husker du?"

Opplev musikken

SpotifyYoutube

Utgivelser

Bildegalleri