Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Sigrid Ree Wekre (1907-1977)

Etablert/født: 1907
Virksom: 2023

Sigrid Ree Wekre var en pianist og musikkpedagog fra Stavanger som gjennom sitt virke i Oslo spilte mye i Kringkastingen.

Sigrid Ree, senere gift Wekre, debuterte i fødebyen Stavanger i 1930, sammen med oslofiolinisten Thode Fagerlund. Hun hadde allerede da et enormt repertoar, med vilje til å satse alt på musikken. Det besto av de mer kraftfulle stykkene som fikk salen til å skjelve og milde toner som rørte ved hjerterøttene.

Sigrid begynte å spille piano da hun var 12 år gammel. Hun studerte under Sturla Dahlback, Eilif Gullbransen, fru Dietrichson og fru Fotland. Etter dette reiste stavangerpianisten til Berlin for å studere musikk under Rudolf Maria Breithaup. Her fikk Sigrid gode skussmål for sin store, naturlige tone og solide teknikk.

Etter å ha debutert i hjembyen, opptrådte Sigrid med fiolinist Eyvinn Thu her flere ganger i løpet av det følgende året.

Sigrid Ree giftet seg og fikk etternavnet Wekre. Hun forflyttet seg til Oslo, og studerte her piano under Thora Bratt.

Etter Ree Wekres 1937- debut i Aulaen i Oslo, sammen med fiolinist Alf Steiner, var kritikerne noe blandet. Morgenbladets Jens Arbo komplimenterte stavangerpianistens talent og musikalske temperament, men la til at hun trengte mer tid til utvikling. Nationens Ulrich Mørk var mindre nådig. Han utrykket at Sigrids mangeårige utdannelse var bortkastet, og at han aldri hadde hørt store verker bli så maltraktert.

Sigrid Ree Wekre begynte å jobbe som musikkpedagog og spilte mye i Kringkastingen, som akkompagnatør og i Eyvind Bull Hansens Ensemble. I fødebyen, spilte hun med Stavanger Radioensemble.

Sigrid sønn, Eigil, viste stort talent som pianist allerede i 5 årsalderen. Han kunne gjerne opptre med et lite nummer under enkelte av morens konserter. Han ble sener advokat, og fikk som musiker fagott som hovedinstrument. Datteren Frøydis Ree Hauge fikk også pianoopplæring av moren. Hun valgte senere fiolin som hovedinstrument, som også var hennes far spilte. Deretter ble hun hornist.

Bildegalleri

Kilder

Stavanger Avis

Stavangeren

Stavanger Aftenblad

Aftenposten