Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Stavanger Radioensemble

Etablert/født: 1938
Virksom: 1938 -1970

Stavanger Radioensemble, også kalt Stavangerensemblet ,var ett av fire radioensembler i Norge. Det var virksom mellom 1938 og 1970.

Stavanger Radioensemble ble stiftet i mars 1938. Den opprinnelige besetning var på syv musikere: to fiolinister (den ene av disse med bratsj som biinstrument), en cellist, en kontrabassist, en harmoniumist (med slagverk som biinstrument), en pianist og en fiolinist med kapellmesteransvar. Ensemblet skulle spille tre ganger i uken på riksnettet. Gunnar Knudsen ble hentet inn fra Oslo til å lede ensemblet. Han kom da fra en stillingene som fiolinist i Filharmonisk Selskaps Orkester og i radioensemblet i Oslo. Debutkonserten fant sted den 17. mai 1938 kl. 08.10. Selv om musikerne i Stavangerensemblet var ansatt av kringkastingen ble de samtidig en integrert del av Stavanger Byorkester (nåværende Stavanger Symfoniorkester) som ble stiftet senere samme år, og musikerne hadde plikt til å spille begge steder.

Radioensemblets konserter ble i begynnelsen sendt fra kringkastingens studiobygning ved Lekeplassen i Solagaten. På 1960-tallet flyttet kringkastingen til nye lokaler i Klubbgaten. Ingen av lokalene var spesielt velegnede for musikkopptak. Da den danske cellisten Erling Bløndal Bengtsson gjorde opptak i studioet i Klubbgaten uttalte han at det var «det verste rom» han hadde spilt i.

Radioensemblet ble populære i Norge og hadde en distinkt klang som alle radiolyttere kunne kjenne igjen. I 1970 ble musikerne, som da utgjorde 22 pluss kapellmester, overført til Symfoniorkesteret i Stavanger. Til gjengjeld forpliktet Symfoniorkesteret seg til å medvirke i NRK med til sammen 40 sendetimer i året.

Ledere:
1938 – 1945 Gunnar Knudsen
1945 – 1963 Karsten Andersen
1963 – 1970 Bjørn Woll

Bildegalleri

Kilder

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙