Vi mistet tilkoblingen, vennligst vent mens vi forsøker å koble til på ny.
Rogalyd logo

Ståle Wikshåland (født 30. juni 1953 i Stavanger, død 18. januar 2017 i Oslo) var professor i musikkvitenskap og musikkritiker. Han har vært musikkanmelder for klassisk musikk i Dagbladet siden 1980 og han redigerte Ballade - tidsskrift for Ny Musikk 1978.

Ståle Wikshåland var som student ved Kongsgård sjef for Iduns Julekomedie, Han var også utøvende pianist og kapellmester.Wikshåland jobbet her med musikere som Reidar Larsen, Frode Gjerstad og Knut Køningsberg, alle med i den tidlige versjonen av Stavangerensemblet.

Han studerte musikkvitenskap i Oslo fra 1971, tok filosofisk magistergrad på Theodor W. Adorno i 1977 og han tok doktorgrad i musikkvitenskap i 1995 på en avhandling om Claudio Monteverdi: ...en melodi som unnslipper, en innskrift som består. Studier i Claudio Monteverdi og musikalsk barokk Han arbeidet som musikk-koordinator ved Henie Onstad Kunstsenter i 1981–84. Han var ansatt ved Institutt for musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo siden 1988, og ble professor i 1995. Han sto for en estetisk-historisk tilnærming til klassisk musikk, en tilnærming som ikke var så vanlig i Norge.

Ståle Wikshåland var med på å grunnlegge prosjektet Norsk musikkarv på 2000-tallet,i et samarbeid med en rekke høyere norske musikkinstitusjoner. De siste årene viet han seg mer og mer til studier av barokken og musikalsk retorikk. Sammen med operasjef Per Boye Hansen initierte han et samarbeid mellom Institutt for musikkvitenskap og Den Norske Opera & Ballett, med studentundervisning og internasjonale seminarer knyttet tett opp til produksjon og framføringer ved Operaen.

Kilder